sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
ADLİ TATİL SÜRESİ 20 TEMMUZ-31 AĞUSTOS TARİHLERİ ARASINDA OLACAK ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLDİ.

DEĞERLİ ZİYARETÇİLER, "ADALET BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN DEĞİŞTİRİLEREK KABULÜ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (TARİHİ: 08.08.2011, NO: 650)" RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI. BU KARARNAME İLE 2992, 1602, 2575, 2247, 2577, 2797, 2802, 3572, 4769, 4954, 5271, 5275, 6085, 6087, 6100, 6216, , 1219, 1632, 657, 926, 2547, 2955 SAYILI KANUNLAR İLE 375 VE 190 SAYILI KHK.DE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR.

BU KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE; ÖZELLİKLE  ADLİ TATİL SÜRESİ VE ZAMANI DEĞİŞTİRİLMİŞ VE ADLİ TATİLİN 20 TEMMUZDAN 31 AĞUSTOS'A KADAR SÜRECEĞİ, YENİ ADLİ YILIN 01 EYLÜLDE BAŞLAYACAĞI HÜKMOLUNMUŞTUR.

Bu Kanun Hükmünde Kararname ile ;

- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen davaların daha etkin olabilmesi için Adalet Bakanlığı bünyesinde İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı kuruluyor. İnsan Hakları Daire Başkanlığı İnsan Hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması ve Türkiye aleyhine açılan davalarda "Dostane Çözüm Kurulu"na katılmak gibi görevleri yerine getirecek. Aynı daire bünyesinde AİHM içtihatları uygulamacılara ulaştırılacak ve uygulama sonuçları hızla takip edilecek.

- Yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla mahkemelerde görev yapan hakim ve savcı sayısı artırılacak. 2 yıl olan staj süresi 5 yıl süreyle 1 yıla indirilecek. Tetkik hakimliğine atanabilmek için gerekli olan 5 yıl fiilen çalışma şartı 10 yıl süreyle uygulanmamasına yönelik düzenleme yapılacak.

- Yargıtay Başkanlığı’nın boş bulunan memur kadrolarına da acilen atama yapılacak.

- Hakim ve savcıların daha verimli olabilmeleri için yurtdışında eğitim yapabilme imkanı getirilecek.Bilgi ve görgülerini artırmak, meslekleriyle ilgili staj ve araştırma yapmak, kurs, eğitim ve öğrenim görmek üzere seçilen ya da iç veya dış burstan yararlanan hâkim ve savcılar 2 yıl, doktora yapmak üzere görevlendirilenler ise 3 yılı aşmamak üzere yurtdışına gönderilebilecek. Yurtdışına gidenlerden üç aydan fazla yurtdışında kalanlar, yurda dönüp mesleğe başladıktan sonra yurtdışında kaldıkları sürenin iki katı kadar mecburî hizmet yapmak zorundalar. Mecburî hizmet yapmadan görevden ayrılmak isteyenler, yurtdışında kaldıkları sürede kendilerine ödenen aylık, ödenek, tazminatlar ile her türlü ödemelerin, mecburi hizmetin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarını iki kat olarak ödeyecekler.

- Avukatlıktan hakimlik mesleğine geçişte uygulanan 35 yaş sınırı 45'e çıkarılacak.

- Tüm yargı birimlerine hizmet veren ulusal yargı ağı projesi (UYAP) için kalifiye elamanları sözleşmeli alma imkanı getirilecek.

- Adli tatil süresi uzatılıyor. Adli tatil bundan sonra 20 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

- İnfaz koruma memurlarının iş verimini artırmak için bazı iyileştirmeler getirilecek.
İnfaz koruma memurlarının öğrencilik dönemi hizmet öncesi eğitim süresi 1 yıldan 5 aya indirilerek memur açığının kapatılması hedefleniyor.

- Tutuklu ve hükümlü eşinin yakınları da birinci derece akraba kapsamına girecek. Kayınpeder, kayınvalide de görüşe aile yakını gibi girebilecek. İkinci derece dahil kayın hısımlarından birinin yani kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader veya baldızın ölümü halinde de tutuklu ve hükümlülere yol hariç iki günlük cenazeye katılma izin veriliyor.

- Danıştay Başkanı ve Başsavcısı seçilebilmek için 8 yıl, başkanvekili ve daire başkanı seçilebilmek için de 6 yıl süre ile Danıştay üyeliği yapmış olmak zorunluydu, yapılan yeni düzenleme ile artık Danıştay Başkanı ve Başsavcısı seçilebilmek için 4 yıl başkanvekili ve daire başkanı olabilmek içinde 3 yıl üyelik yapmak yeterli olacak.

- Danıştay'da görev yapacak Genel Sekreterliğe bağlı olarak faaliyet gösteren idarî hizmet birimleri ile Daireler, Kurullar ve Başsavcılığa bağlı olarak faaliyet gösteren ve kalem hizmetlerini yürüten birimlerde çalışacak memurlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen niteliklere sahip olacak. Memurlar naklen veya açıktan atama yoluyla atanacak. Açıktan ilk defa devlet memurluğuna atanacaklar, devlet memurluğuna giriş için yapılan merkezi sınava girmiş olanlar arasından, Genel Sekreterin görevlendireceği genel sekreter yardımcısının başkanlığında, iki tetkik hâkiminden oluşturulan üç kişilik komisyon tarafından düzenlenecek sözlü ve gerektiğinde uygulamalı sınav sonucuna göre Genel Sekreterin teklifi üzerine Danıştay Başkanınca atanacak. Danıştay'da çalışan Devlet Memurları Kanununa tabi personel, Genel Sekreterin teklifi ve Başkanın uygun görmesi üzerine, Bakanlığın taşra kadrolarına atanabilecekler.

- Danıştay'ın Başkanlık Kurulu'da değişti. Yapılan değişiklikle Başkanlık Kurulu, Danıştay Başkanının başkanlığında, üçü daire başkanı üçü Danıştay üyesi olmak üzere altı asıl ve ikisi daire başkanı ikisi Danıştay üyesi olmak üzere dört yedek üyeden oluşacak.

- Başkanlık Kuruluna seçilecek asıl ve yedek üyeler Danıştay Genel Kurulunca seçilecek. Başkanlık Kurulu üyeliğine aynı daireden birden fazla kimse seçilemeyecek. Başkanlık Kurulu, üye tamsayısı ile toplanacak ve asıl üyelerden birinin Kurula katılamaması halinde, noksanlık yedeği ile tamamlanacak. Başkanlık Kurulu üyeleri kendileri ile ilgili konularda Kurul toplantılarına katılamayacaklar. Başkanlık Kuruluna seçilecek olanların tamamının bir oy pusulasında gösterilmesi suretiyle oy kullanılması da mümkün olacak. Aday çıkmadığı veya yeter sayıda başvuru olmadığı takdirde Başkanlar Kurulu tarafından gizli oyla ve oy çokluğu ile adaylar dışından seçilebileceklerin üç katı aday gösterilecek. Başkanlık Kuruluna seçilenlerin görev süresi iki yıl olacak ve bir seçim dönemi geçmeden yeniden seçilemeyecekler. Başkanlık Kurulu üyeliğine seçilen daire başkan ve üyelerinin seçim süresi dolmadan bu sıfatları değiştiğinde Kurul üyeliğinden ayrılmış sayılacaklar. Başkanlık Kurulu üyeliğinin herhangi bir nedenle boşalması halinde 15 gün içinde boşalan üyelik için seçim yapılacak ve seçilen üye yerine seçildiği üyenin süresini tamamlayacak.

- Başkanlık Kurulu'nun görevleri değiştirildi. Başkanlık Kurulu'nun yeni görevleri şöyle: "Üyelerin görev yerlerini, dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını gözönünde tutarak belirlenecek. Zorunlu hallerde, daire başkanı ve üyelerin dairelerini değiştirecek. Danıştay tetkik hâkimlerinin çalışacakları daireleri, kurulları ve görecekleri işleri belli etmek ve gerektiğinde yerlerini değiştirmek. Yetkili merciin neresi olduğu belirtilmemiş olan yönetim işlerini belli etmek veya bu işleri yapmak. Başkanlık Kurulunun, verdiği kararlara karşı, yedi gün içinde üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazılı olarak Danıştay Genel Kuruluna itiraz edilebilecek. Genel Kurul, Başkanlık Kurulu kararlarını aynen onaylayabileceği gibi değiştirerek de onaylayabilecek."

- Yargıtay tetkik hâkimliğine on yıl içinde yapılacak atamalarda, beş yıllık hizmet süresi şartı aranmayacak. Adalet müfettişliğine atanacak hâkim ve savcıların mesleğinde fiilen en az 8 yıl görev yapma şartı da 5 yıla indirildi.

-Yükseköğretim Kanunu'na öğretim elemanlarının mesai saatleri dışında çalışmalarını düzenleyen bir fıkra eklendi. Düzenleme şöyle: "Öğretim üyeleri, yükseköğretim kurumlarında yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmamak kaydıyla mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde mesleki faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir. Yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyelerine ek ödeme yapılmaz, bunlar rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı olamaz."

- Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun 32. maddesine şu fıkra eklendi:
"Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki kadrolu asker ve sivil öğretim elemanları, yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak, Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralananlar, yükümlü erbaş ve erler ile askeri öğrencilere yönelik olanlar dışında hasta muayenesi ve tedavisi faaliyetleri kapsamında çalışmamak kaydıyla, Genelkurmay Başkanlığının izniyle mesai saatleri dışında meslekî faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir.

-926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na "Mesleki faaliyet ve serbest meslek icrası yasağı" başlığı altında, "Kanunlarda belirtilen istisnalar dışında mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz, gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz" şeklinde ek 27 inci madde eklendi.

 ALINTI: http://www.avukatgazete.com/hukuki-haberler/mesleki-hukuk/1909-danistay-ve-yargitay-baskani-olmak-icin-4-yil-uye-olmak-yeterli-.html

 -  ANILAN 08.08.2011 TARİH VE 650 SAYILI KARARNAME İÇİN TIKLAYINIZ.

 

  
10912 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam172
Toplam Ziyaret1378538
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi