sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
TSK. DİSİPLİN KANUNU’NDA AMİR KAVRAMI Hazırlayan : Avukat Orhan ÇELEN – Ankara
TSK. DİSİPLİN KANUNU’NDA AMİR KAVRAMI


Hazırlayan : Avukat Orhan ÇELEN – Ankara Barosuna kayıtlı


I-ÇALIŞMA KONUSU:

6413 sayılı TSK. Disiplin Kanunu’nun 3/1-a maddesinde tanımı yapılan amir kavramından, bu Kanuna göre anlaşılması gereken hususun ne olduğu açıklanmaktadır.


II - AÇIKLAMA:

TSK. Disiplin Kanunu’nun 3. Maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde amir kavramı tanımlanmıştır. Buna göre amirlik statüsünün kazanılmasındaki esas, görev yapılan yerdeki teşkilat yapısıdır. Teşkilat yapısına göre kendisine bağlı olunan, yasal olarak emretme yetkisini haiz bulunan ve hiyerarşik olarak bir üstte bulunan kişi amirdir. Örneğin; bir mangada görevli avcı erinin ilk amiri tim komutanı, daha sonra manga komutanı, kısım komutanı, takım komutanı, bölük komutanı şeklinde hiyerarşik olarak yukarıya doğru gitmektedir. Tanımda yer alan "amir olarak yetkilendirilmiş olan diğer makam sahipleri" ibaresinden askeri hizmetin gereği bazı yer ve zamanlarda geçerli olacak şekilde amirlik vazifesi ile vazifelendirilmiş olan makam sahipleri kastedilmektedir. Örneğin; 211 sayılı İç Hizmet Kanununun 47 nci maddesine göre garnizon komutanlarının garnizonda görevli tüm personele karşı konumu; iç hizmet mevzuatı uyarınca nöbetçi amiri olarak görevlendirilmiş olan personelin nöbet tuttuğu yerdeki personele karşı konumu; disiplinsizliğin olduğu yerde her üstün disiplinsizliğe müdahale etmeye ve gerekli tedbirleri almaya yetkili olması, gibi(Madde Gerekçesi).

İç Hz.K.nun 9. maddesinde amir; makam ve memuriyet itibariyle emretmek salahiyetini haiz kimsedir. TSK.Dis.K.nun 3/1-a maddesi ise amiri; kadro ve kuruluş yönünden bağlı olunan kimse ile amir olarak yetkilendirilmiş olan diğer kişiler olarak tanımlamıştır. TSK.Dis.K.nun bu tanımlaması, İç Hz.K.nun 9. maddesindeki amir tanımlamasıyla bir çelişki oluşturmamış, aksine 9. maddedeki emretmek salahiyetini haiz kimse kavramından ne anlaşılması gerektiğini vurgulamıştır. Buna göre, kadro ve kuruluş yönünden bağlı olunan kimse amir sayılacağı gibi, kadro ve kuruluş yönünden bir bağlılık söz konusu olmasa dahi, yasa gereği amir olarak yetkilendirilmiş olan diğer kişilerde bu Kanun uygulamasında amir kabul edileceklerdir.

ÇALIŞMANIN TAMAMINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.



  
1954 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam36
Toplam Ziyaret1383024
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi