sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
BİR MAKALE TANITIMI: SAVUNMA, İSTİHBARAT VE GÜVENLİK KURUMLARINDA TAŞINIR MAL YÖNETİMİ VE SAYIŞTAY DENETİMİ

Değerli Ziyaretçiler, Sayıştay Dergisi, Temmuz-Eylül 2011 Sayı : 82 de yayımlanan bir makale hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz. "SAVUNMA, İSTİHBARAT VE GÜVENLİK KURUMLARINDA TAŞINIR MAL YÖNETİMİ VE SAYIŞTAY DENETİMİ" isimli makale, Sayıştay Başdenetçileri Şahin BİNİCİ ve Sinan ÇALIKOĞLU tarafından hazırlanmış. 

Makalenin özeti ver giriş kısmı şöyle:

ÖZET

Kamuda hesap verilebilir ve saydam bir yapının oluşması adına yapılan yasal düzenleme ve uygulamaya konan bazı yenilikler sonucu mali sistem şeffaflaşmaya başlamıştır. Bu sürecin tamamlayıcısı da kamuda tek dış denetim organı olan Sayıştay tarafından gerçekleştirilecek denetimlerdir. 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile kamu kaynağı kullanan tüm birimlerin denetimi, istisna kabul etmeyecek şekilde düzenlenmiştir. Fakatyapılan mevzuat değişiklikleri ile mali sistemin temel mantığına  aykırı  bazı  istisnalarortaya konmuştur. Savunma,  istihbarat ve güvenlik kurumlarında taşınır yönetimine ilişkin uygulamalar bunların başında gelmektedir. Bu kurumlarda ayrı bir taşınır mal yönetmeliği yürürlüğe konularak, tüm kayıtların ayrıntılı ve şeffaf bir şekilde mali tablolara yansıması güçleştirilmiştir. Getirilen düzenlemelerle eski ayniyat sistemi uygulamaları devam ettirilmiştir. Gerek dış denetime gerekse iç kontrole uygun olmayan bir kayıt ve muhasebe sistemi oluşturan bu tür uygulamaların mali tabloların güvenirliği ve doğruluğu hakkında Sayıştay görüşü oluşturulurken önemli bir risk alanı olarak ortaya çıkması kaçınılmazdır.

I. GİRİŞ

Mali yönetim ve kontrol sistemini yeniden düzenleyen 5018 sayılı Kanun sonrasında kamu mali yönetim sistemi büyük bir değişim ve dönüşüm içerisine girmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) de bu değişimin içerisinde yer almışlardır. Anılan kurumların mali sistemlerinin hesap verebilirlik ve saydamlık genel prensipleri üzerinde yeniden yapılandırılması amacıyla birçok ikincil düzenleme hayata geçirilmiştir. Bu önemli düzenlemelerden birini de 25 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği oluşturmaktadır.Ülke güvenliğinde kritik öneme sahip olan ve doğası gereği gizlilik unsurunu barındırması gereken savunma, istihbarat ve güvenlik kurumlarına ilişkin olarak yapılan düzenlemelerde, diğer kamu kurumlarından farklı olarak güvenlik ve gizlilik hassasiyetlerine dikkat edilmeye çalışılmaktadır. Ancak bu hassasiyetin Kanunun özü olan mali  saydamlığı ve hesap verebilirliği etkileyecek şekilde zuhur etmemesi gerekmektedir. Zira  Sayıştay’ın  TBMM adına yaptığı denetimler, ancak mali sistemin saydam ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturulması ile anlamlı ve etkin olabilecektir.....

- Makalenin tamamı görmek için tıklayınız.

  
3878 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam155
Toplam Ziyaret1391637
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi