sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
EVRENSEL HUKUKA, ULUSLARARASI ANLAŞMALARA VE ANAYASAYA AÇIK AYKIRILIK (Askerî Ceza Kanunu Madde 162/1A), Erdal TATAR

Değerli Ziyaretçiler,

Sitemiz üyelerinden Sayın Erdal TATAR'ın sitemize göndermiş olduğu, "EVRENSEL HUKUKA, ULUSLARARASI ANLAŞMALARA VE ANAYASAYA AÇIK AYKIRILIK (Askerî Ceza Kanunu Madde 162/1A) isimli çalışmasını sizlerle paylaşmak istedik.

Bu çalışmanın sitemize gönderilmesinden kısa bir süre sonra, "Askerî Disiplin Kanunu Tasarısı" TBMM. Bşk.lığına gönderilmiştir. Dolayısıyla bu yazının, "Askerî Disiplin Kanunu Tasarısı" gündemde olmadığı bir zamanda hazırlandığını hatırlatmakta fayda var.

Sayın Erdal TATAR, "Askerî Disiplin Kanunu Tasarısı" TBMM. Bşk.lığına gönderildikten sonra, bu Tasarı ile ilgili kısa bir çalışma daha göndermiştir. Bunu da bu yazının eki olarak bilgilerinize bilahare sunacağız. Saygılarla.

 

I- GİRİŞ:

Anayasamızın 2. maddesinde belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti bir “hukuk” devletidir. Bir devletin, hukuk devleti olması için bulunmasıgereken evrensel ve zarurî kuralları mevcuttur. Bunlar yoksa, her ne kadar burada kanunun varlığından bahsedilse de, hukukun varlığından bahsedilemez. Dolayısıyla hukuk devletin de bahsedilemez.

Hukuk devletinde bulunması zorunlu evrensel hukuk kurallarından bir tanesi, ceza hukukunu ilgilendiren, “suçta ve cezada  kanunîlik” ilkesidir. Konumuz, bu bulunması zarurî ve evrensel hukuk ilkelerini ihlâleden,  Askerî Ceza Kanunu 162/1A maddesi ile ilgilidir. İlgili maddenin evrensel hukuka,  uluslararası antlaşmalara ve Anayasa’ya olan açık aykırılığını; evrensel hukuk ilkeleri, yürürlükteki uluslararası aanlaşmalar, anayasa ve kanunlar çerçevesinde  aşağıda  izah etmeye çalışacağız.  Bu hukuka aykırı durumu daha anlaşılır bir şekilde göstermek için konumuza bazı hukuk kavramlarının açıklamasını yaparak başlayalım: 

II- HUKUK GÜVENLİĞİ:

Alman hukuk filozofu ve ceza hukukçusu Prof.  Güstav Radbruch,“Adalet hukukun ikinci büyük ödevidir, fakat birincisi hukuk güvenliğidir, barıştır.”1diyor. Bize göre de hukukun birinci görevi adaleti sağlamak değildir; hukuk güvenliğini ve güvenirliğini sağlamaktır. Sonraki görevi adaleti sağlamaktır.  Hukuk güvenliğini ve güvenirliğini sağlamadığınız takdirde; verilen kararda adaleti, yerine göre eşitliği, sağlamış olsanız da verdiğiniz bu karar tartışılır, karar adil bulunmaz. Netice itibariyle adalet duygusu oluşmaz ve adaleti de tesis etmiş olmazsınız.

Hukuk devleti ilkesi, hukukun bireylere güvence sağlamasını gerektirir.2Geleceğin kestirilebilir olması, hukukî işlemlerde rastlantı ve keyfîliğin önlenmesi, hukuk düzeninin güvenilir olmasına, hukuk güvenliğine bağlıdır.

Ancak, hukuk güvenliğinin tam anlamı ile sağlanabilmesi bazı koşullara bağlıdır:

Hukuk güvenliği önce, hukukun pozitif hukuk olmasını, yürürlük kazanmış hukuk olmasını gerektirir.

Hukuk kesin ve açık kavramlara dayanmalı, hâkime geniş takdir yetkisi bırakmamalı, kuşku ve duraksamamaya yer vermemeli, hile ile anlamı değiştirilmeye elverişli olmamalı ve keza meydana gelebilecek her olay için açık bir çözümü içermelidir.

Hukuk değişmez, kesin çizgili biçim ve ölçüler kullanmalıdır.

Hukuk  sürekli ve değişmez olmalıdır.  Bu ilke salt olarak geçerli değildir. Bazen sosyal yaşamdan gelen ihtiyaçlar, bir hukukî düzenlemenin değiştirilmesini ya da ortadan kaldırılmasını zorunlu kılabilir3. Ancak, hukuk sürekli olduğu zaman önceden kestirilebilir ve kendisine güvenilebilir4.....

Anılan çalışmanın tamamını görmek için tıklayınız.

  
3946 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam135
Toplam Ziyaret1391208
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi