sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
694 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE TSK.YI İLGİLENDİREN MEVZUATTA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN AÇIKLAMASI, Hazırlayan: Avukat Orhan ÇELEN, Ankara

OLAĞANÜSTÜ HAL KAPSAMINDA BAZI DÜZENLEMELER YAPILMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE TSK.YI İLGİLENDİREN MEVZUATTA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN AÇIKLAMASI:
Karar Sayısı: KHK/694
 
Hazırlayan: Avukat Orhan ÇELEN, Ankara
 
Değerli Üyeler, 15.8.2017 tarihli ve 694 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” 25 Ağustos 2017 Tarihli ve 30165 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu KHK ile yapılan düzenlemelerle, Silahlı Kuvvetleri yakından ilgilendiren bir çok kanunda değişikliğe gidildi.
58 sayfa ve 203 maddeden oluşan 694 sayılı KHK ile üzerinde değişiklik yapılan ya da yeni düzenleme eklenen yasalar; Askerlik Kanunu, Köy Kanunu, İcra ve İflas Kanunu, Emniyet Teşkilat Kanunu, Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları ve Aşevleri Hakkındaki Kanun, Orman Kanunu, Hakimler ve Savcılar Kanunu, TSK Personel Kanunu, Harp Okulları Kanunu, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu. En detaylı değişikliklerin ise Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ve Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu olduğu görülüyor. Keza evvelce yürürlüğe giren bazı KHK'larda da söz konusu yeni KHK ile yeni düzenlemeler getiriliyor. 
694 sayılı KHK.nin hacmi ve kapsadığı hususlar dikkate alınarak, getirilen yeni düzenlemelerin tek tek irdelenmesi suretiyle sizlerin bilgilendirilmesinde fayda olacağını düşünüyorum. Bu sebeple, aşağıda yer alan açıklamalar, anılan KHK.nin daha kolay anlaşılmasını sağlamak amacıyla yapılan açılım ve değerlendirmeleri kapsamına almaktadır.
İlgili Kanunlarda yapılan değişiklikle şunlar:
1-18.3.1924 tarih ve 442 sayılı KÖY KANUNU:
442 Sayılı Köy K.nun 74 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile, bu maddeye bir fıkra eklenmek suretiyle; Teröristle mücadelede görev alan güvenlik korucuları ile gönüllü güvenlik korucularına, bu görevlerin ifasından doğduğu iddia edilen suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda avukat ücretlerinin bütçeden ödenmesi öngörülüyor. Buna göre; bu kişilerin müdafi olarak belirlediği en fazla üç avukatın ücreti İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten valilikler tarafından karşılanacak.
 
2- 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı YEDEK SUBAYLAR VE YEDEK ASKERİ MEMURLAR KANUNU:
694 sayılı KHK.nin 2 inci maddesiyle, bu Kanuna 10 uncu madde ekleniyor. Bu düzenleme ile; Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli tabip, uzman tabip, diş tabibi, eczacı ve diğer sağlık sınıfı yedek subayların, Sağlık Bakanlığına devredilen kurumlar ile şehit aileleri, gaziler, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve aileleri ile sınır ötesi ve teröristle mücadele harekâtına öncelikle sağlık hizmet desteği sağlayan Sağlık Bakanlığı teşkillerinde görevlendirilebilmelerinin yolu açılıyor. Madde metni şöyle:
“Sağlık Bakanlığınca talep edilmesi halinde; 9/11/2016 tarihli ve 6756 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında Sağlık Bakanlığına ve Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilen kurumlar ile şehit aileleri, gaziler, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve aileleri ile sınır ötesi ve teröristle mücadele harekâtına öncelikle sağlık hizmet desteği sağlayan Sağlık Bakanlığı teşkillerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli tabip, uzman tabip, diş tabibi, eczacı ve diğer sağlık sınıfı yedek subaylar görevlendirilebilir. Buna ilişkin usul ve esaslar, Millî Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokolle belirlenir.”
3- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı ASKERLİK KANUNU:

A - 1111 sayılı Askerlik Kanununun 25 inci maddesi değiştirilmiştir: Böylece, askerlik çağma girenler ile bir önceki sene ertesi yıla terk edilenlerin yoklamalarının yapılacağı hususunun MSB.lığınca,  TRT Kurumu ve diğer ulusal yayın yapan televizyon ve radyo kanalları aracılığıyla zorunlu yayın kapsamında duyurulacağı; bu duyurunun yükümlülere tebliğ mahiyetinde olduğu hükmolunmuştur. 5827 sayılı Kanunla değişik eski metinde, “diğer ulusal yayın yapan televizyon ve radyo kanalları aracılığıyla” tebligat yapılması sözcüğüne yer verilmemişti. Yeni düzenlemede, bu sözcük ilave edilmiştir.

B - 1111 sayılı Kanunun 45 inci maddesinin ikinci fıkrası değiştirilmiştir: 694 sayılı KHK.nin 4 üncü maddesiyle yapılan değişiklik sonucu, yukarıda belirtilen “diğer ulusal yayın yapan televizyon ve radyo kanalları aracılığıyla” tebligat yapılması sözcüğü celp çağrılarında da mümkün hale getirilmiştir. Değişiklik metni şöyledir:
“Celp ile ilgili hususlar, Milli Savunma Bakanlığı tarafından Türkiye Radyo- Televizyon Kurumu ve diğer ulusal yayın yapan televizyon ve radyo kanalları aracılığıyla zorunlu yayın kapsamında duyurulur ve yurtdışı temsilciliklerine bildirilir. Bu ilan ve duyuru yükümlülere tebliğ mahiyetindedir.”
4- 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı TABABET VE ŞUABATI SAN’ATLARININ TARZI İCRASINA DAİR KANUN:

694 sayılı KHK.nin 5 inci maddesiyle, bu Kanuna 10 uncu madde ekleniyor. Bu düzenleme ile; Anılan  Kanunun 28 inci maddesine ve 45 inci maddelerine birer fıkra eklenmekte.

A - Tabip subaylar hk: 28 inci maddesine eklenen fıkra ile; Millî Savunma Bakanlığı ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi nam ve hesabına tıp fakültelerinde okuyan tabip subaylardan yükümlülük süresini tamamlamadan mahkeme veya disiplin kurulu kararma dayanılarak ilişiği kesilenlerin, kalan yükümlülük süresince hekimlik mesleğini icra edemeyeceklerini öngörüyor. Bu düzenleme, sadece mahkeme veya disiplin kurulu kararıyla TSK.dan çıkarılanlara, kalan yükümlülük süresince serbest veya kamu adına tabiplik mesleğini icra edemeyeceklerini amir.

B- Diş hekimi subaylar hk: 45 inci maddesine eklenen fıkra ile de; Millî Savunma Bakanlığı ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi nam ve hesabına diş hekimliği fakültelerinde okuyan diş hekimi subaylardan yükümlülük süresini tamamlamadan mahkeme veya disiplin kurulu kararına dayanılarak ilişiği kesilenler,n, kalan yükümlülük süresince diş hekimliği mesleğini icra edemeyeceklerini öngörmekte.

  5- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNU:

A- Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının hukuk hizmetleri: 694 sayılı KHK.nin 31 inci maddesiyle, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun mülga 46 ıncı maddesi başlığı ile birlikte yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının hukuk hizmetlerinin nasıl teşkil edileceği gösterilmiştir. Bilindiği ile, halk oylamasına sunulan Anayasa değişikliği ile askeri yargı teşkilatı kaldırılmıştır. Daha evvelce, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının hukuk hizmetleri askeri yargı mensubu askeri hakimler tarafından yürütülmekte idi. Şimdi askeri yargı teşkilatının lağv edilmesi sebebiyle ortaya çıkan bu boşluğun oluşmasını önlemek amacıyla böyle bir düzenlemeye gidildiği aşikardır.

Yeni düzenlenme ile, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun mülga 46 ıncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

"IX- Hukuk hizmetleri başkanlıkları veya bilimleri:

MADDE 46- Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının hukuk hizmetleri, 26/9/20 i 1 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kurulacak hukuk sınıfına mensup subaylar tarafından yürütülür.

Asgari tugay (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında eşidi) komutanlığı nezdinde kurulacak hukuk hizmetleri başkanlıkları veya birimleri, başta ecza, disiplin, idare, harekât ve uluslararası hukuk olmak üzere; nezdinde bulundukları kıt’a komutanı veya askeri kurum amirlerinin hukuk işlerinde yardımcısı olarak görev yapar.

Hukuk hizmetleri başkanlıkları veya birimleri, nezdinde kuruldukları komutanlık veya askeri kurum amirliğinde;

a.   Komutan veya askeri kurum amirinin askeri hizmetlere ilişkin olarak gerekli gördükleri her türlü hukuki konulardaki isteklerini cevaplandırmak,

b.   Lüzum görülmesi halinde harekât, tatbikat ve manevra gibi faaliyetlere iştirak etmek,

c.   İhtiyaç duyulan hukuki konularda ders ve konferanslar vermek,

d.   Üst yönetici veya birinci hukuk müşaviri tarafından temsil yetkisi verilmesi halinde adli vc idari davalar ile icra takiplerini Milli Savunma Bakanlığı adına yürütmek,

e.   Ülke sınırları dışında işlenen suçlar bakımından Cumhuriyet Savcısının talebi halinde adli kolluk görevlileri tarafından yapılacak işleri yerine getirmek,

ile görevlidir.

Hukuk sınıfı subay ihtiyacı; kendi nam vc hesabına hukuk fakültesini bitirenler ile muvazzaf veya sözleşmeli subay nasbedilenlerden hukuk fakültesi mezunu üsteğmen ila binbaşı rütbesinde bulunanlar arasından Milli Savunma Bakanlığınca açılacak sınavla karşılanır. Sınavda başarı gösteren adaylardan dış kaynaktan almanlar subaylığa naspedilir, diğerlerinin ise sınıf değişiklikleri yapılır.

Hukuk sınıfı subaylar, Millî Savunma Bakanlığınca meslek öncesi ve meslek içi eğitime alınırlar. Bu eğitimler, Millî Savunma Bakanlığınca talep edilmesi halinde Türkiye Adalet Akademisi tarafından da 23/7/2003 tarihli ve 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanunu hükümlerine göre yerine getirilebilir. Türkiye Adalet Akademisinde gerçekleştirilecek eğitimlerin plan ve programları, süreleri ve öğretim elemanları Milli Savunma Bakanlığı ile Türkiye Adalet Akademisi tarafından birlikte belirlenir, Bu eğitimlerden Türkiye Adalet Akademisi tarafından hizmet ücreti alınmaz. Eğitimde başarı gösterenler Millî Savunma Bakanlığınca hukuk hizmetleri kadrolarına (sözleşmeli subaylar muvazzaf subay olarak) atanırlar. Başarı gösteremeyenlerden; muvazzaf veya sözleşmeli subay kaynağından almanlar eski smıllarma iade edilirler; sivil kaynaktan almanlar ise istifa etmiş sayılır ve aklıkları aylıklar dışında Devletçe bunlara yapılan masraflar, kanuni faizleri ile birlikte kendilerinden tahsil edilir,

Nezdinde bulundukları komutan veya askeri, kurum amiri 31/1/2013 tarihli ve 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu kapsamında hukuk sınıfı subayların disiplin amirleri değildirler.

Hukuk sınıfına mensup subayların atanma ve yer değiştirmeleri Millî Savunma Bakanlığınca yapılır.

Hukuk hizmetleri başkanlıklarında veya birimlerinde görev yapanların tüm işlemleri, Millî Savunma Bakanlığı tarafından yürütülür.

Hukuk sınıfı subaylar hakkında hu maddede hüküm bulunmayan hallerde subaylar haklımdaki mevzuat hükümleri uygulanır.

Hukuk sınıfının kurulması, temini, meslek öncesi ve meslek içi eğitimleri, sicil üstleri, disiplin amirleri, atanmaları, yer değiştirmeleri, görevlendirmeleri, izinleri, nöbet hizmetleri ile diğer hususlar Millî Savunma Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir,”

B – Albay ve generallerde rütbe bekleme süresi dolmadan terfi imkanı: 694 sayılı KHK.nin 32 inci maddesiyle, 926 sayılı TSK. Personel Kanunun 54 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının üçüncü cümlesi değiştirilerek, albaylar ile rütbe bekleme süresi üç yıldan az olan general ve amirallerin, rütbe bekleme süresine bakılmaksızın ve sicil şartı aranmaksızın Yüksek Askerî Şûra Başkanın kararıyla Yüksek Askerî Şûra değerlendirmesine alınabilecekleri öngörülmüştür. Daha önceki düzenleme; "Ancak, Yüksek Askerî Şûra Başkam tarafından bir üst rütbede hizmetine ihtiyaç duyulanlar da rütbe bekleme süresine bakılmaksızın ve 47 nci maddenin birinci fıkrasındaki sicil şartı aranmaksızın Yüksek Askerî Şûra değerlendirmesine alınırlar” şeklinde idi. Ve aynı fıkraya bir cümle eklenmiştir. Yeni düzenleme şöyledir:

“Ancak albaylar ile rütbe bekleme siiresi üç yıldan az olan general ve amiraller, rütbe bekleme süresine bakılmaksızın ve sicil şartı aranmaksızın Yüksek Askerî Şûra Başkamnm kararıyla Yüksek Askerî Şûra değerlendirmesine alınabilirler. Bunlardan terfi ettirilenler ile kadrosuzluktan emekli edilenler rütbe bekleme sürelerini tamamlamış sayılır.”

 

C-  Azami yükümlülük süresi: 694 sayılı KHK.nin 33 üncü maddesiyle, 926 sayılı Kanunun 113 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde yer alan “20” ibaresi “8” şeklinde değiştirilmiştir, Anılan g bendinin eski hali şöyle idi: “Yükümlülük sürelerinin bu madde hükümlerine göre uzatılan kısmı toplamı 20 yılı geçemez.”

926 sayılı TSK.Per.K.nun “Yurt içinde ve yurt dışında öğrenim, kurs ve staj yapanlar ile yurt dışına sürekli göreve atananların yükümlülükleri” 113 üncü maddesi ; subay veya astsubay nasbedildikten sonra öğrenim, kurs, staj ve sürekli görev nedeniyle yurt dışına gidenler ile Silahlı Kuvvetler hesabına yurt içinde öğrenim, eğitim ve kurs görenlerin yükümlülüklerini belirlemektedir. Normal olarak yükümlülük süresi 15 yıldır. Ancak 113 üncü maddede gösterilen hallerde, bu süre uzatılmaktadır. İşte bu maddenin g bendi, bu sürenin yani uzatılan sürenin 8 yılı geçemeyeceğini öngörmektedir. Yani azami yükümlülük süresi, 15+8= 23 yıl olabilir.

D - Astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eğitimine alınanların özlük hakları:  694 sayılı KHK.nin 34 üncü maddesiyle, 926 sayılı Kanunun 143 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi değiştirilmiştir. Anılan cümler daha önce şöyle idi: “Kendi nam ve hesabına fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını bitirenlerden astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eğitimine alınanlara, 2.680 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarın %90'ı tutarında harçlık ödenir.” Yeni düzenleme ile, bunlara, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi uzman onbaşılar için ilgili mevzuatında öngörülen özlük haklarının aynen verilmesi imkanı getirilmiştir. Yeni düzenleme şöyledir:

 “Kendi nam ve hesabına fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını bitirenlerden astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eğitimine almanlar, 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi uzman onbaşılar için ilgili mevzuatında öngörülen aylık, tazminat, yan ödeme ve sosyal amaçlı diğer yardım ve ödeneklerden, tayın bedeli hariç aynen yararlandırılırlar.”

 

E – Ek ders ücretinin haftalık 20 saati geçemeyeceği : 694 sayılı KHK.nin 35 inci maddesiyle, 926 sayılı Kanunun geçici 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “10” ibaresi “20” şeklinde değiştirilmiştir. Bu madde ile, Milli Savunma Bakanlığına bağlı yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere görevlendirilen emekli subay ve astsubaylar ile emekli öğretim elemanlarına ödenecek ek ders ücretinin haftada azami 20 saati geçemeyeceğini öngörmektedir.

Bu maddenin değişiklik sonrası metni şöyledir:

GEÇİCİ MADDE 43 - (Ek: KHK/681 - 2.1.2017 / m.46) 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar olmak kaydıyla, bu Kanunun 150 nci ve ek 4 üncü maddesi kapsamında Milli Savunma Bakanlığına bağlı yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere görevlendirilen emekli subay ve astsubaylar ile emekli öğretim elemanlarına (varsa akademik unvanları da gözönünde bulundurularak) 2914 sayılı Kanuna göre belirlenen tutarın üç katını geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir. Bu kapsamda ödenecek ek ders ücreti haftada 20 saati geçemez. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığınca müştereken belirlenir.

F - Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek idare Mahkemesinin askeri hâkim sınıfından Başkan, Başsavcı, İkinci Başkan, Daire Başkanı ve üyeleri ile diğer askeri hâkimler (yedek subaylar hariç) hakkında uygulanacak hükümler:

694 sayılı KHK.nin 36 inci maddesiyle, TSK. Per.K.na eklenen geçici 45 inci madde ile, Askeri Yargıtay vc Askeri Yüksek idare Mahkemesinin askeri hâkim sınıfından Başkan, Başsavcı, İkinci Başkan, Daire Başkam ve üyeleri ile diğer askeri hâkimler (yedek subaylar hariç) hakkında uygulanacak hükümler açıklanmıştır. Bu madde metni şöyledir:

  “GEÇİCİ MADDE 45- 27/4/2017 tarihinden itibaren dört ay içinde; Askeri Yargıtay vc Askeri Yüksek idare Mahkemesinin askeri hâkim sınıfından Başkan, Başsavcı, İkinci Başkan, Daire Başkam ve üyeleri ile diğer askeri hâkimler (yedek subaylar hariç) hakkında tercihleri ve müktesepleri dikkate alınarak aşağıdaki hükümler uygulanır:

  1. Hâkimler ve Savcılar Kurulunca bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri ile diğer adli ve idari yargı mercilerine hâkim veya savcı olarak atanabilirler. Bu kişilerin askeri yargı mercilerinde geçirdikleri süreler adli ve idari yargıda geçirilmiş sayılır. Talepleri halinde Ordu Yardımlaşma Kurumu üyelikleri; 3/1/1961 tarihli ve 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanununun 18 inci maddesi uyarınca hesaplanacak kesintileri kendilerince ödenmek kaydıyla 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununa göre aylık aldıkları sürece geçiş tarihindeki hükümler esas alınmak suretiyle devam eder. Bu bent kapsamındakiler ile bunların emeklileri, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı sosyal tesislerden geçiş tarihindeki emsali rütbe personeli gibi yararlanabilirler.
  2. Adli ve idari yargıyı tercih etmeyenler ile Hâkimler ve Savcılar Kurulunca ataması yapılmayanlardan istekli olanlar, Milli Savaıımıa Bakanlığınca, mevcut sınıfları korunarak Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığının hukuk hizmetleri kadrolarına atanırlar. Bu kadrolarda geçen hizmet süreleri hâkimlik hizmetinden sayılır. Bunlar hakkında; aylık, ek gösterge, ödenek, yargı ödeneği, ek ödeme, zam, mali, sosyal hak ve yardımlar ile diğer haklan yönünden emsali adli veya idari yargıya mensup hâkim ve savcılar hakkındaki; diğer hak ve yükümlülükler yönünden ise mülga 26/10/1963 tarihli ve 357 sayılı Askeri Hâkimler Kanununun 12 nci, 14 üncü, 15 inci, 18 inci, 19 uncu, 20 nci, 21 inci, 23 üncü, 24 üncü, 27 nci, 28 inci, 29 uncu, 31 inci, 37 nci, ek 10 uncu (Milli Savunma Bakanlığı üst yöneticisi veya birinci hukuk müşaviri tarafından temsil yetkisi verilmesi halinde adli ve idari davalar ile icra takiplerini Milli Savunma Bakanlığı adına yürütme yetkisi dahil), ek 11 inci, ek 12 ııci maddeleri ve 25 inci maddesinin birinci ve sonuncu fıkraları (maddelerde geçen Askeri Adalet İşleri Başkanlığı ibareleri Askeri Adalet İşleri ve Kanunlar Genel Müdürlüğü olarak uygulanmak suretiyle) ile bu Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanmaya devam olunur, Ayaca, bu bent kapsammdakilerin disiplin soruşturmalarında 2802 sayılı Kanunun 70 inci ve 72 nci maddeleri uygulanır. Disiplin komisyonu kararının incelenmesi, tebliğ tarihinden itibaren on gün içinde Milli Savunma Bakanı veya ilgililerce bir defa daha istenebilir. Bu halde mülga 357 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi uyanırca teşkil edilen Komisyonca gerekli inceleme yapılarak karar verilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir. Hakkında meslekten çıkarma cezası istenilenler, Komisyonda sözlü veya yazılı olarak kendisi veya vekili vasıtasıyla savunma hakkına sahiptir. Bunların görevlerinden dolayı ve görevleri sırasında işledikleri suçlar nedeniyle Milli Savunma Baltam tarafından soruşturma yapılmasına izin verilmesi durumunda, soruşturma ve kovuşturma, 2802 sayılı Kanunun 89 İla 92 nci maddeleri uyarınca yürütülür.

Hâkimler vc Savcılar Kurulunca adli veya idari yargıda hâkim veya savcı olarak atananlar hariç olmak üzere, kaldırılan Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin asken hâkim sınıfından Başkan, Başsavcı, İkinci Başkan, Daire Başkam ve üyeleri ile diğer askeri hâkimlerden (yedek subaylar hariç) bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden altı ay içinde bulundukları rütbeye esas yaş haddinden önce emeklilik hakkını elde etmek kaydıyla bu görevlerinden kendi istekleriyle emekliye ayrılma talebinde bulunanların emekli ikramiyelerinin, bulundukları rütbeye esas yaş haddinden emekliliğine;

  1. En fazla üç yıl kalmış olanlara %30’u,
  2. Uç yıldan çok, altı yıldan az (altı yıl dahil) kalmış olanlara %40’ı,
  3. Altı yıldan fazla kalmış olanlara %50’si,

 

herhangi bir vergiye tabi tutulmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ayrıca tazminat olarak ödenir. Bu madde uyarınca yapılan emeklilik başvurularında emeklilik tarihi olarak daha sonraki bir tarih gösterilemez, başvurular herhangi bir kayda bağlanamaz ve geri alınamaz. Ödenen tazminat Sosyal Güvenlik Kurumunca Millî Savunma Bakanlığından tahsil edilir. Ayrıca, bunlardan albay ile general rütbelerinde bulunanlara bu Kanunun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendindeki şartlar ile geçici 30 uncu maddesindeki kıdem şartı aranmaksızın, aynı usul ve esaslar çerçevesinde kadrosuzluk tazminatı ödenir. Bu fıkra kapsamında emekliliğini isteyenlerin talepleri, bu Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasındaki şartlar aranmaksızın Milli Savunma Bakanı tarafından kabul edilir.

Askeri mahkeme ve savcılıklarda görevli yedek subay askeri hâkimler, mevcut sınıfları ile maaş vc özlük haklan korunarak Milli Savunma Bakanlığınca Bakanlık veya Genelkurmay Başkanlığının hukuk hizmetleri kadrolarına; diğer yedek subaylar ise Kuvvet Komutanlıklarınca sınıflarına uygun kadro görev yerlerine atanırlar.

Askeri Yargıtay vc Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan, Başsavcı, İkinci Başkan, Daire Başkanı ve üyeleri ile diğer askeri hâkimlerden birinci ve ikinci fıkra kapsamına girenler ile bu unvanları esas alınarak Sosyal Güvenlik Kutumu taralından aylık bağlanmış olanların emeklilik haklan bakımından mülga 357 sayılı Kanunun 18 inci ve geçici 9 uncu maddeleri hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. Bunlar, emsali alman kadro unvanlarına sağlanan diğer tüm haklardan aynen yararlandırılırlar. Bunlara emsaline göre Yargıtay, Danıştay veya Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından emekli kimlik kartı verilir.

Kaldırılan Askeri Yüksek. İdare Mahkemesinde görevli askeri hâkim sınıfından olmayan üyeler, Kuvvet Komutanlıklarınca uygun görülecek kadro görev yerlerine atanırlar.

Kaldırılan askeri yargı mercilerinde görevli Devlet memurları hakkında, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanım Hükmünde Kararnamede yer alan hizmet sınıfı, kadro unvanı ve dereceleriyle sınırlı olmak üzere ilgililerin istekleri ve mevcut kadro unvanları dikkate alınarak aşağıdaki hükümler uygulanır:

  1. Yılı merkezi yönetim btilçe kanunlarında yer alan atama izni sınırlamalarına tabi olmaksızın mükteseplerine uygun olarak Adalet Bakanlığınca Bakanlık merkez veya taşra teşkilatı kadrolarına atanabilirler. Bu şekilde atananlara ilişkin kadrolar başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas ve tahsis edilmiş sayılır. Bu kadrolar herhangi bir nedenle boşalması halinde başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır. Bu kişilerin istekleri halinde Ordu Yardımlaşma Kurumu üyelikleri; 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanununun 18 inci maddesi uyarınca hesaplanacak kesintileri kendilerince ödenmek kaydıyia 14/7/1965 tarihli ve 657 sayıLı Devlet Memurları Kanununa göre aylık aldıkları sürece geçiş tarihindeki hükümler esas alınmak suretiyle devam eder.
  2. Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı hukuk hizmetlerinin yürütüldüğü birimlere ilişkin kadrolarda bulunanlar, öncelikli olmak üzere Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek kadrolara atanırlar. Adalet Bakanlığınca ataması yapılmayanlar hakkında da bu hüküm uygulanır.

Altıncı fıkra uyarınca atanan personele atanmadan önceki en son ayda kadrolarına bağlı olarak yapılan aylık, ek gösterge, kıdem aylığı, taban aylığı, zam, tazminat ve ek ödeme toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); atandıkları yeni kadrolarına bağlı olarak yapılan aylık, ek gösterge, kıdem aylığı, taban aylığı, zam, tazminat vc ck ödemenin toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapamneaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir.

Kaldırılan askeri yargı mercilerinde görülmekte olan, tebliğde ve infaz aşamasında bulunanlar ile bu mercilerin arşivlerinde bulunan işi bitmemiş dosyalardan;

  1. Askeri Yargıtayda olanlar, Yargıtaya,
  2. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde kanun yolu incelemesi aşamasında olanlar Danıştaya; diğerleri Ankara idare mahkemelerine,
  3. Askeri mahkemelerde olanlar, görevli ve yetkili adli yargı mercilerine,
  4. Askeri savcılıklarda olanlar, yetkili Cumhuriyet Başsavcılıklarına,

21/1/2017 tarihli ve 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde herhangi bir karara gerek kalmaksızın listeye bağlanarak gönderilir.

Kaldırılan askeri yargı mercilerindeki işi bitmiş dosyalar ile defter ve diğer evraklar, bu mercilerce Milli Savunma Bakanlığı arşivine gönderilir.

Kaldırılan askeri yargı mercilerince hüküm verilmekle birlikte henüz gerekçeli karan yazılmayan dosyalara ilişkin kararlar en geç 15 gün içinde yazılır ve dosyaları tebliğ ve müteakip işlemler için sekizinci fıkrada gösterilen adli ve idari yargı mercilerine gönderilir.”

G- Astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavına müracaat hakkı verilmesi: 694 sayılı KHK.nin 37 inci maddesiyle, TSK. Per.K.na ek geçici 97 inci madde eklenmiştir. Bu madde ile, dördüncü hizmet yılım tamamlamış ve onuncu hizmet yılını bitirmemiş olan astsubaylara, 109 uncu maddedeki diğer şartlan taşımaları kaydıyla yapılacak ilk astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavına müracaat hakkı verilmiştir. Madde metni şöyledir:

“EK GEÇİCÎ MADDE 97- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte dördüncü hizmet yılım tamamlamış vc onuncu hizmet yılını bitirmemiş olan astsubaylara, 109 uncu maddedeki diğer şartlan taşımaları kaydıyia yapılacak ilk astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavına müracaat hakkı verilir."

H- Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan pilot subayların, 18 yıllık yükümlülük süresini tamamlamaları için yeniden subay nashedilecekleri:  694 sayılı KHK.nin 37 inci maddesiyle, TSK. Per.K.na ek geçici 98 inci madde eklenmiştir. Bu madde ile, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan pilot subayların, 18 yıllık yükümlülük süresini tamamlamaları için yeniden subay nashedilecekleri öngörülmüştür. Madde metni şöyledir:  

“EK GEÇİCİ MADDE 98- 22/5/2012 tarihli ve 6318 sayılı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 112 nci maddenin birinci fıkrası ve 113 üncü maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde yapılan değişiklikten sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan pilot subaylar, uçuş için gerekli şartları sağlamaları ve haklarında yaptırılacak güvenlik soruşturmalarının olumlu olması kaydıyia ihtiyaç duyulan hava aracı tiplerinde ilgili Kuvvet Komutanının teklifi ve Millî Savunma Bakanının onayı ile 18 yıllık yükümlülük süresini tamamlamaları için yeniden subay nashedilîrler. Bunların emsallerinin bulunduğu rütbelere terfi işlemleri, 38 inci maddede belirtilen rütbe terli şartlan ve esasları aranmaksızın derhal yapılarak nasıpları emsalleri tarihine götürülür. Atanan pilot subayların dışarıda geçirdikleri süreler rütbe beldeme süresinden, uçuş süreleri ise uçuş hizmet süresinden sayılır.

Pilot subaylara 2629 sayılı Kanun uyarınca ödenecek uçuş tazminatı, uçuş sürelerine bakılmaksızın 23 uçuş hizmet yılı esas alınarak belirlenir. 2629 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin (h) bendi uyarınca yapılacak toptan ödemede, hizmet yılı döneminin başlangıç tarihi olarak bu madde kapsamında göreve başladıkları tarih esas alınır. Bunlara, en az 120 saat uçuş yaptıkları her görev yılı için, 2629 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin (lı) bendi uyarınca 80 saat üzerinden hesaplanacak toptan ödeme tutarında ilave tazminat, damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaksızın her görev yılı sonunda ayrıca ödenir. Her bir yıllık görev süresini tamamlamayanlara, ilgili görev yılı için bu fıkra uyarınca toptan ödeme ve ilave tazminat ödenmez.

Atanan pilot subaylardan ilgili yönetmeliğe göre sağlık yeteneklerini sonradan kaybedenlerin yükümlülükleri sona erer. Görevlendirildikleri hava aracı tipinde sağlık dışındaki nedenlerle uçuculuk niteliğini kaybedenler ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlik suçu işleyenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilir ve sivil pilot sertifikaları ilişik kesme tarihinden itibaren kalan yükümlülük süresi kadar iptal edilir. Bunlara, ilişiklerinin kesildiği tarihte ikinci fıkra uyarınca toptan ödeme yapılır.                                                                                       ’

Malullük ve ölüm hali hariç olmak üzere yükümlülük süresini tamamlamadan Türk Silahlı Kuvvetlerinden aynlanlar, nasbedi 1 diki er i yeni rütbelerinin emeklilik de dahil olmak Ü2ere hiçbir hakkından yararlanamazlar, Emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken bu madde kapsamında görevlendirilenlerin bu aylıkları kesilir. Aylıkları kesilenlerden hesaplanan yükümlülük süresince görev yapma şartını yerine getirmemiş olanların bu hizmet süreleri hizmet birleştirmesine konu edilmez ve başkaca bir şart aranmaksızın haklarında toptan ödeme hükümleri uygulanır. Aylıkları kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek ilgili sosyal güvenlik mevzuatına göre aylıkları yeniden bağlanır. Bu maddenin uygulanması nedeniyle geçmişe yönelik olarak herhangi bir ödeme yapılmaz.

Bu madde kapsamındakiler, göreve başladıkları tarihten itibaren yükümlülük süresince 41 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca Yüksek Askeri Şûra tarafından belirlenecek hizmet kadrosu fazlası albay miktarı kapsamında değerlendirilmezler.

Hizmet süresini tamamlayanlardan talepleri uygun görülenler, ek geçici 92 nci madde kapsamında emsalleri ile aynı haklara tabi muvazzaf subay olarak görevlerine devam edebilirler.

Ele geçici 92 nci madde kapsamında subaylığa nasbedilen ve bu madde kapsamında uygulama yapılan lıava aracı tiplerinde görevli pilotlar, şartlan sağlamaları halinde, müracaat tarihinden itibaren 4 yıl zorunlu hizmet şartıyla bu madde kapsamına alınırlar.

Seçim sürecine dahil edilerek buna ilişkin çağrı emrinin tebliğinden itibaren onbeş gün içerisinde çağrı ermine uymayanlar ile subaylığa nasıplarıru müteakip nasıp kararının tebliğinden itibaren onbeş gün içerisinde atandıkları birliklere katılış yapmayanların sivil pilot sertifikaları yükümlülük süresince iptal edilir.

Subay nasbedilen pilotların çalıştıkları firmalarla yaptıkları iş sözleşmeleri Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yaptıkları sürece askıya alınır. Görev süreleri sona erenler, görev öncesi çalıştıkları firmalar tarafından yeniden istihdam edilir.”

 

6- 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayılı MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI GÖREV VC TEŞKİLATI HAKKINDA KANUN:

A - Milli Mayın Faaliyet Merkezi Dairesi Başkanlığı Kurulması: 694 sayılı KHK.nin 38 inci maddesiyle, 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayılı Milli Savunma Bakanlığı Görev vc Teşkilatı Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Askeri Adalet Teftiş Kurulu Dairesi Başkanlığı” ibaresi “Milli Mayın Faaliyet Merkezi Dairesi Başkanlığı” şeklinde değiştirilmiştir.

B- MSB. Müsteşar Yardımcıları: 694 sayılı KHK.nin 38 inci maddesiyle, 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayılı Milli Savunma Bakanlığı Görev vc Teşkilatı Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasına “Milli Savunma Üniversitesi Rektörü” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve müsteşar yardımcıları” ibaresi eklenmiştir.

C- Teftiş Kurulu Başkan ve Genel Müdürler ile Milli Savunma Üniversitesi rektör yardımcıları” : 694 sayılı KHK.nin 38 inci maddesiyle, 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayılı Milli Savunma Bakanlığı Görev vc Teşkilatı Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasında yer alan “müsteşar yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı ve genel müdürler” ibaresi “Teftiş Kurulu Başkam ve genel müdürler ile Milli Savunma Üniversitesi rektör yardımcıları” şeklinde değiştirilmiştir.

 D- Daire başkandan ile Milli Savunma Üniversitesi enstitü müdürleri için ise albaydır: 694 sayılı KHK.nin 38 inci maddesiyle, 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayılı Milli Savunma Bakanlığı Görev vc Teşkilatı Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasında yer alan “daire başkanları için ise albaydır” ibaresi “daire başkandan ile Milli Savunma Üniversitesi enstitü müdürleri için ise albaydır” şeklinde değiştirilmiştir.

E - Teftiş Kurulu Başkanlığı Teşkilatı : 694 sayılı KHK.nin 39 uncu maddesiyle, 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayılı Milli Savunma Bakanlığı Görev vc Teşkilatı Hakkında Kanununa 2/A maddesinden sonra gelmek üzere, MSB Teftiş Kurulu Başkanlığı başlıklı 2/B maddesi eklenmiştir. Madde metni aşağıdadır:

“Teftiş Kurulu Başkanlığı

MADDE 2/B- Teftiş Kurulu Başkanlığı, Bakanın emri veya onayı üzerine Bakan adına, bağlısı Kuvvet Komutanlıkları ile Bakanlık teşkilatının bağlı, ilgili ve ilişkili kurum vc kuruluşları ile bu kurum ve kuruluşların ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin en az yüzde ellisine sahip olduğu şirketlerin her türlü faaliyet, hesap ve işlemlerini teftiş etmeye, incelemeye ve soruşturmaya yetkilidir. Teftiş Kurulu Başkanlığının çalışma usul ve esasları, müfettişlerin görev, yetki ve sorumlulukları ile diğer hususlar Millî Savunma Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

 

F – Askeri Okul hazırlık sınıfında harçlıklar: 694 sayılı KHK.nin 40 ıncı maddesiyle, 1325 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine “tutarın;” ibaresinden sonra gelmek üzere “Hazırlık sınıfında %45’i,” ibaresi ile (b) bendine “tutarın;” ibaresinden sonra gelmek üzere “Hazırlık sınıfında %75’i,” ibaresi eklenmiştir.

Bu madde ile 1325 Sayılı Kanunun “Harçlıklar” başlıklı Ek 8 inci maddesinde değişiklik yapılmaktadır. 1325 sayılı Kanuna ek 8 inci madde, 25.7.2016 tarih ve 669 sayılı KHK ile kanuna eklenmiş ve 9.11.2016 tarihli ve 6756 sayılı Kanunun 41 inci maddesiyle aynen kabul ile kanunlaşmıştır. Bu madde, askeri okul öğrencilerinin harçlıklarının tutarını düzenleyen bir maddedir ve maddede gösterilen yüzde oranları, (6.528) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarın yüzdesine tekabül etmektedir.

G – Milli Savunma Bakanlığı istihbarat hizmetlerinin yürütülmesi: 694 sayılı KHK.nin 41 uncu maddesiyle, 1325 sayılı Kanuna ek 11 inci madde eklenmiştir. Bu madde, Milli Savunma Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında görev yapan personele ilişkin istihbarat hizmetlerininMilli istihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından yürütüleceğini amirdir. Evvelce MİT’in böyle bir yetkiye haiz olmadığı açıktır. Madde metni şöyledi

“EK MADDE 11- Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında görev yapan personele ilişkin istihbarat hizmetleri Milli istihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından yürütülür. MİT, istihbarat İstihsaline yönelik faaliyetleri veya güvenlik soruşturması kapsamında, Bakanlık ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeli hakkında kıt’a içinde veya kıt’a dışında her türlü araştırma yapabilir, Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile söz konusu hizmetlerin yerine getirilmesinde diğer kurum vc kuruluşların görev, yetki ve sorumlulukları MİT tarafından hazırlanarak Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”

H- Teftiş Kurulu Başkanlığında görev yapacak müfettişlerin naklen atama süresi: 694 sayılı KHK.nin 42 inci maddesiyle,  1325 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinde yer alan “bir yıl” ibaresi “iki yıl” şeklinde değiştirilmiştir. Bu değişiklik sonrası, geçici 4 üncü madde metni şöyledir:

“Geçici Madde 4- (Ek: 3/10/2016-KHK-676/61 md.) Mesleğe özel yarışma sınavı ile girip en az üç yıllık yetişme döneminden sonra yapılan yeterlik sınavını kazanarak 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarında Atama Usulüne İlişkin Kanuna göre müşterek kararla atanmış olan ve bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla kırk yaşını aşmayanlardan, kurumlarında Başmüfettiş, Başdenetçi, Başkontrolör unvanlarını taşıyanlar Başmüfettiş kadrolarına, Müfettiş, Denetçi, Kontrolör unvanlarını taşıyanlar ise Müfettiş kadrolarına, Teftiş Kurulu Başkanlığında görev yapmak üzere bu maddenin yayımı tarihinden itibaren iki yıl içerisinde naklen atanabilirler. Bu şekilde atananların sayısı elliyi geçemez.”

 

7-  18/12/1981 tarihli ve 2565 sayılı ASKERİ YASAK BÖLGELER VE GÜVENLİK BÖLGELERİ KANUNU:

A – Güvenlik bölgelerinin dış sınırlarında ekilecek zırai ürünün belirlenmesi: 694 sayılı KHK.nin 46 ıncı maddesiyle,  /12/1981 tarihli ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“1) Güvenlik bölgelerinin dış sınırlarından itibaren ikiyiiz metreye kadar olan bölgelerde hangi tür zirai ürünün yetiştirileceğine mahalli mülki amirler tarafından karar verilebilir.”

B – Yönetmelik çıkarılması: 694 sayılı KHK.nin 47 ıncı maddesiyle,  2565 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu Yönetmelik; Genelkurmay Başkanlığı ve ilgili bakanlıkların görüşleri de alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığınca müştereken hazırlanarak Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulur.”

 

8- 9/7/1982 tarihli ve 2692 sayılı SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI KANUNU:

Albay ve üstü rütbelerde emekliye sevk: 694 sayılı KHK.nin 49 ıncı maddesiyle, 9/7/1982 tarihli ve 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasına dördüncü cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir,

“İlgili personel, personel kaynağı planlaması, iç güvenlik politikaları ve gelişen güvenlik ihtiyaçlarına göre albay ve üstü rütbelerde bekleme süreleri dolmadan kadrosuzluk tazminatı ödenmek suretiyle müşterek kararname ile emekliye sevk edilebilir.”

 

9- 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı JANDARMA TEŞKİLAT, GÖREV VE YETKİLERİ KANUNU:

A - jandarma ve polis sorumluluk alanlarının sınırlarının belirlenmesi: 694 sayılı KHK.nin 52 ıncı maddesiyle, 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 10 uncu maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“İl ve ilçelerdeki jandarma ve polis sorumluluk alanlarının sınırları, ilçelerde kaymakam, illerde vali veya görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında jandarma ve emniyet temsilcilerinin katılacağı bir komisyon tarafından belirlenir. Komisyon, vali veya kaymakamın çağrısı üzerine toplanır. Büyükşehir, il veya ilçe belediyesi kurulması, kaldırılması ya da kentleşme veya diğer sebeplerle sınırlarda değişiklik olması halinde, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde sorumluluk alanları yeniden düzenlenir. Komisyon tarafından alman kararlar İçişleri Bakanının onayıyla yürürlüğe girer. Belirlenen sorumluluk alanlarının sınırları karara eklenen bir harita veya kroki üzerinde gösterilir.”

 

B - Albay ve üstü rütbelerde emekliye sevk: 694 sayılı KHK.nin 53 üncü maddesiyle, 2803 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasına üçüncü cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“İlgili personel, personel kaynağı planlaması, iç güvenlik politikaları ve gelişen güvenlik ihtiyaçlarına göre albay ve üstü rütbelerde bekleme süreleri dolmadan kadrosuzluk tazminatı ödenmek suretiyle müşterek kararname ile emekliye sevk edilebilir.”

C- Akademi bünyesindeki fakültelerin dekanlarının ataması ve bağlılığı: 694 sayılı KHK.nin 54 üncü maddesiyle, 2803 sayılı Kanunun 13/A maddesinin beşinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Akademi bünyesindeki fakültelerin dekanları, Akademideki lisans eğitim ve öğretiminin yürütülmesinden Akademi Başkanma karşı sorumludur. Dekanların ataması, içişleri Bakanınca yapılır.”

 

D - Akademide istihdam edilen jandarma hizmetleri sınıfı personelin özlük hakları:  694 sayılı KHK.nin 54 üncü maddesiyle, 2803 sayılı Kanunun13/A maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir,

“Akademide istihdam edilen jandarma hizmetleri sınıfı ve sahil güvenlik hizmetleri sınıfı dışından olan öğretim elemanlarının görev süreleri, her türlü özlük haklan, izinleri, akademik unvanlarının yükselmesi ve korunması konusunda 2547 sayılı Kanun ve 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümleri uygulanır. Jandarma hizmetleri sınıfı ve sahil güvenlik hizmetleri sınıfı dışından olan öğretim elemanları için disiplin ve cezai hükümler açısından Jandarma Genel Komutanlığında görevli jandarma hizmetleri sınıfı dışındaki diğer devlet memurlarına uygulanan mevzuat hükümleri geçerlidir.”

 E – Akademi bünyesinde döner sermaye kurulması: 694 sayılı KHK.nin 54 üncü maddesiyle, 2803 sayılı Kanunun13/A maddesinin onsekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Akademi bünyesindeki faaliyetlere yönelik olarak döner sermaye işletmesi kurulmuştur. İşletmeye onmilyon Türk Lirası sermaye tahsis edilmiştir. Bu tutar, Maliye Bakanlığının uygun görüşü ile artırılabilir. Başlangıç sermayesi Jandarma Genel Komutanlığı bütçesinden karşılanır. İşletmenin sermayesi, Jandarma Genel Komutanlığı bütçesine konulacak ödenekler, ayni yardımlar, faaliyet sonucu elde edilecek kârlar, bağış ve yardımlardan oluşur. Ödenmiş sermaye tahsis edilen sermaye tutarına ulaştıktan sonra, kalan yıl sonu kârı döner sermaye işletmesinin hizmetlerinde kullanılmak üzere ertesi yılın gelirine ilave edilir. 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi çerçevesinde döner sermaye gelirlerinden tahsil edilen kısmın en az yüzde beşi, Akademi bünyesinde yürütülen bilimsel araştırma projelerinin finansmanı için kullanılır, Döner sermaye işletmesinin faaliyet alanları, gelir ve giderleri ile yönetimine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir. Bilimsel araştırma projelerine ilişkin ödenekler, Akademi senatosu tarafından gerekli görüldüğü takdirde her bir proje için avans verilmek suretiyle kullanılabilir.”

 F – Ceza Alan subay, astsubay, sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşların ilişiklerinin kesilmesi:  694 sayılı KHK.nin 55 inci maddesiyle, 2803 sayılı Kanunun 15 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

‘’’Ertelenmiş, seçenek yaptırımlara çevrilmiş, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş, affa uğramış veya 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, iftira, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından ya da kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olan Jandarma Genel Komutanlığında görevli subay, astsubay, sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşların Komutanlıkla ilişikleri İçişleri Bakanının onayı ile kesilir.”

 G - Jandarma Genel Komutanlığında istihdam edilecek uzman erbaşlar: 694 sayılı KHK.nin 56 inci maddesiyle, 2803 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir,

“EK MADDE 13- Jandarma Genel Komutanlığında istihdam edilecek uzman erbaş adaylarının müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmiyedi yaşını bitirmemiş olması gerekir.

Muvazzaf askerlik yükümlülüğüne başlamadan Jandarma Genel Komutanlığında uzman erbaşlığa kabul edilenler ile beş yıllık sözleşme yapılır ve her türlü askerlik işlemleri ertelenir,

Birinci fıkra kapsamındakilerden, Jandarma Genel Komutanlığında üç yıllık hizmet süresini tamamlayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılır. Bu yükümlüler ile ilgili bilgiler, İçişleri Bakanlığınca Millî Savunma Bakanlığına bildirilir.

Üç yıllık süre, fiilen göreve başlanılan tarihte başlar. Üç yıllık süreyi tamamlamadan hangi nedenle olursa olsun Jandarma Genel Komutanlığından ilişiği kesilen personel askerlik hizmetini yerine getirir.”

 H – Mecburi hizmet süresinin uzaması: 694 sayılı KHK.nin 57 inci maddesiyle, 2803 sayılı Kanunun geçici 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “10” ibaresi “15” şeklinde ve aynı fıkranın (d) bendinde yer alan “sekiz” ibaresi “üç” şeklinde değiştirilmiştir. Bu değişiklik sonrası, ilgili fıkra metinleri şöyledir:

“a) Subay veya astsubay nasbedildikleri tarihten itibaren fiilen 15 yıl hizmet esas alınmak suretiyle mecburi hizmetlerinin kalan kısmı aynen devam eder.”

“d) Pilotaj eğitimini (pilot adaylarına verilen uçuş eğitimini) bitirenlerin yükümlülükleri üç yıl uzatılır.”

 I – Devlet Memuru Atama İzni: 694 sayılı KHK.nin 58 inci maddesiyle, 2803 sayılı Kanununa aşağıdaki geçici 10. madde eklenmiştir.

“Atama izni

GEÇİCİ MADDE 10- 2017 ve 2018 yılları merkezi yönetim bütçe kanunları vc diğer mevzuattaki kısıtlamalara tabi olmaksızın; Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisindeki Devlet memuru kadrolarına (200) adedi geçmemek üzere Devlet memuru ataması yapılabilir.”

 10 – 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU:

 Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığına ait taşıtların muayeneleri : 694 sayılı KHK.nin 59 uncu maddesiyle, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35 inci maddesinin beşinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığına ait taşıtların muayeneleri Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından yapılabileceği gibi anılan Müsteşarlık tarafından talep edilmesi durumunda Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Geııcl Müdürlüğü veya Jandarma Genel Komutanlığı tarafından da yapılabilir.”

 

11- 1/11/1983 tarihli ve 2937 sayılı DEVLET İSTİHBARAT HİZMETLERİ VE MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI KANUNU:

A - 694 sayılı KHK.nin 60 ıncı maddesiyle,  1/11/1983 tarihli vc 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Başbakana” ibaresi “Cumhurbaşkanına” şeklinde değiştirilmiş ve avm maddenin dördüncü fıkrasında yer alan “merkez ve taşra” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

B - 694 sayılı KHK.nin 61 inci maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer a!an “Milli Güvenlik Kurulu ve Başbakana” ibaresi “Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Güvenlik Kuruluna” şeklinde ve ikinci fıkrasında yer alan “Başbakanca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin birinci fıkrasının (h) bendine “konularda” ibaresinden sonra gelmek üzere “Cumhurbaşkanınca veya” ibaresi eklenmiştir.

C - 694 sayılı KHK.nin 62 inci maddesiyle,  2937 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin dördüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

“Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yukarıda belirtilen görev ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili koordinasyonu sağlamak ve istihbarat çalışmalarının yöneltilmesinde temel görüşleri oluşturmak ve uygulamayı belirlemek üzere, Cumhurbaşkanının başkanlığında Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kurulmuştur. Kurulun sekretarya hizmetleri MİT Müsteşarlığı tarafından yürütülür.”

“Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulunun üyeleri, ayrıntılı görev vc yetkileri ile çalışma usul vc esasları yönetmelikle düzenlenir.”

D - 694 sayılı KHK.nin 63 uncu maddesiyle,  2937 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan Başbakanlık teftiş elemanları” ibaresi “ve Devlet Denetleme Kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

E - 694 sayılı KHK.nin 64 uncu maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 7 ııci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Başbakana” ibaresi “Cumhurbaşkanına” şeklinde ve “Başbakanın” ibaresi “Cumhurbaşkanının” şeklinde değiştirilmiştir.

F - 694 sayılı KHK.nin 65 inci maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulunca çıkarılacak" ibaresi “Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan” şeklinde değiştirilmiş vc aynı fıkrada yer alan “sıkıyönetim,” ibaresi ile üçüncü Bölüm başlığında yer alan “Sıkıyönetim,” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

G - 694 sayılı KHK.nin 66 ıncı maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Başbakan" ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.

H – MİT.te görevlendirilecek askeri ve diğer personel:  694 sayılı KHK.nin 67 ıncı maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 11 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Askeri ve diğer personel

MADDE 11- Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığında görevlendirilecek subay, astsubay, sivil memur, uzman erbaş, erbaş ve erlerin sınıf, rütbe, unvan ve miktarları her yıl ihtiyaca göre ilgili kurumlar ve MİT Müsteşarlığınca müştereken tespit edilir. Bu kapsamda görevlendirilecek subay, astsubay, sivil memur, uzman erbaş, erbaş ve erler ilgisine göre İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığınca teklif edilir; bunların görevlendirilmesine ise MİT Müsteşarlığınca karar verilir. Bunların teşkilat içinde görevlendirilmeleri, bölge değiştirmeleri, ihtisas ve ihtiyaca göre MİT tarafından yapılır.

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığında görevlendirileceklere ilişkin olarak 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve diğer mevzuatta öngörülen izin, onay ve benzeri şartlar aranmaz.

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığında görevlendirilen personelin her türlü istihkakları ilgili mevzuat hükümlerine göre bağlı bulundukları kurum bütçesinden ödenir. Ancak, emsali MİT personeline (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli çalışanlar dahil) net ödenen tüm istihkaklar toplamının, bunların tabi oldukları kanunlar gereğince

aldıkları bütün ödemelerin net tutarından fazla olması halinde aradaki fark bu personele MİT bütçesinden tazminat olarak ve net ödenir, Bunların MIT’teki emsal kadro ve görev unvanlarını belirlemeye MİT Müsteşarı yetkilidir.”

I – Kimliğin gizliliği: 694 sayılı KHK.nin 68 ıncı maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 12 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“MİT personelinin kimliğinin gizlenmesi esastır. Bu personele ilişkin özlük ve sosyal güvenlik haklarının tespitinde MİT Müsteşarlığı kayıtları esas alınır. Buna ilişkin usul ve esaslar Sosyal Güvenlik Kurumu ile MİT Müsteşarlığı tarafından müştereken hazırlanan ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yönetmelikle belirlenir.”

J - 694 sayılı KHK.nin 69 uncu maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 13 iincü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Milli Güvenlik Kurulunda görüşüldükten sonra Başbakanın inhası ve Cumhurbaşkanının onayı ile” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde ve ikinci fıkrasında yer alan “Başbakanın inhası ve Cumhurbaşkanının onayı ile” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde değiştirilmiştir.

K – İntibak edemeyenlerin ataması: 694 sayılı KHK.nin 70 ıncı maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir,

“MADDE 19- MİT fiili kadrosuna dahil personelden teşkilatın özelliği ve hizmetin gerekli kıldığı şart ve vasıflar gözöniine alınarak teşkilata intibak edemedikleri üstlerince tescil edilenler, MIT Müsteşarının teklifi ve Cumhurbaşkanının uygun görmesi üzerine, genci hükümlere göre başka bir kurum veya kuruluşa naklen atanmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Devlet Personel Başkanlığının yedi gün içinde atama teklifini yapmasını müteakip, ilgili kurum veya kuruluş tarafından on gün içinde atama işlemleri tamamlanarak ilgili personelin MİT ile ilişiği kesilir.”

L - 694 sayılı KHK.nin 71 ıncı maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci vc beşinci fıkralarında yer alan “Başbakanlık” ibareleri “Cumhurbaşkanlığı” şeklinde değiştirilmiştir,

M  - 694 sayılı KHK.nin 72 ıncı maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Başbakana” ibaresi “Cumhurbaşkanına” şeklinde değiştirilmiştir.

N - 694 sayılı KHK.nin 73 üncü maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Başbakanın” ibaresi “Cumhurbaşkanının” şeklinde değiştirilmiştir.

P – Soruşturma izni: 694 sayılı KHK.nin 74 üncü maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 26 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Başbakan” ibaresi “Cumhurbaşkanı veya Başbakan" şeklinde, “Başbakanın” ibaresi “Cumhurbaşkanının” şeklinde ve dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“MİT Müsteşarı hakkında soruşturma yapılması Cumhurbaşkanının iznine bağlıdır. Soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi kararlarına karşı on gün içinde Danıştay Birinci Dairesine itiraz edilebilir. İtirazlar öncelikle incelenir ve en geç üç ay içinde karara bağlanır. Verilen kararlar kesindir. İzin verilmesi üzerine soruşturma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılır. Hakim kararı gerektiren işlemlere dair Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talepleri ile kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlara yapılan itirazlar hakkında, soruşturma konusu suçların en ağırına bakmakla görevli Yargıtay ceza dairesini numara itibarıyla izleyen ceza dairesi başkanı tarafından karar verilir, Suçun son numaralı ecza dairesinin görevine girmesi halinde talebi inceleme yetkisi Birinci Ceza Dairesi Başkamna aittir. Hakim kararı gerektiren işlemlerde Başkanın verdiği kararlara karşı yapılan itirazı numara itibarıyla izleyen ceza dairesi başkanı inceler. Son numaralı daire başkam tun kararı Birinci Ceza Dairesi Başkanı tarafından incelenir, iddianame hazırlanması halinde kovuşturma Yargıtay ilgili ceza dairesince yapılır.”

“Türk vatandaşları hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlü bulunanlar; ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılmayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulmayacağı ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalmayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine Adalet Bakanının telditi ve Cumhurbaşkanının onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ya da hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir.”

R - 694 sayılı KHK.nin 75 ıncı maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasına “ailelerinin kimliklerini” ibaresinden sonra gelmek üzere makam, görev ve faaliyetlerini” ibaresi eklenmiştir.

O – Tanıklık yapabilmeleri: 694 sayılı KHK.nin 76 ıncı maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29- Devletin çıkarlarının veya görevin gizliliğinin zorunlu kıldığı hâllerde MİT mensuplarının ve MÎT’te görev yapmış olanların tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Cumhurbaşkanının iznine bağlıdır.”

Ö - 694 sayılı KHK.nin 77 ıncı maddesiyle, 2937 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç altı ay içinde MİT Müsteşarlığınca hazırlanarak Başbakan” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.

T - 694 sayılı KHK.nin 78 ıncı maddesiyle, 2937 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 5- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce;

a.     32 nci madde, 657 sayılı Kanunun 80 inci maddesi, 3238 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası ile 6136 sayılı Kanunun ek 6 nci maddesi uyarınca Başbakan onayı ile yürürlüğe konulan yönetmeliklerin,

b.     Başbakan tarafından 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesi uyarınca belirlenen ek gösterge rakamları, 152 nci maddesi uyarınca belirlenen zam ve tazminatlar ve ek 29 uncu maddesi uyarınca belirlenen kadro karşılığı sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin usul ve esasların, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar uygulanmasına devam olunur,

Diğer mevzuatta Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile ilgili olarak Başbakana yapılmış olan atıflar Cumhurbaşkanına yapılmış sayılır.”

12- 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı TERÖRLE MÜCADELE KANUNU:

MADDE 86- 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin birinci ve ikinci cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yurtiçinde veya yurtdışnıda kamu konutlarından yararlanmakta iken malul olanların kendileri, ölenlerin aylığa müstehak dul ve yetimleri, 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununda gösterilen özel tahsisli konutlarda oturanlar hariç olmak üzere, herhangi bir kira bedeli alınmaksızın on yıl süreyle kamu konutlarından yararlanmaya devam edebilirler. Kamu konutundan çıkacaklar ile kamu konutundan yararlanmayanlar ve özel tahsisli konutlarda oturanların istekleri halinde ikametgâh olarak kullanacakları yurtiçindeki taşınmazın kira bedeli on yıl süre ile Devletçe karşılanır; ancak kamu konutlarından kira ödemeksizin yararlanılan şiire, kira yardımından yararlanılan süreden düşülür,”

 13- 26/10/1994 tarihli ve 4045 sayılı GÜVENLİK SORUŞTURMASI, BAZI NEDENLERLE GÖREVLERİNE SON VERİLEN KAMU PERSONELİ İLE KAMU GÖREVİNE ALINMAYANLARIN HAKLARININ GERİ VERİLMESİNE VE 1402 NUMARALI SIKIYÖNETİM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN:

MADDE 87- 26/10/1994 tarihli ve 4045 sayılı Güvenlik Soruşturması, Bazı Nedenlerle Görevlerine Son Verilen Kamu Personeli ile Kamu Görevine Alınmayanların Haklarının Geri Verilmesine ve 1402 Numaralı Sıkıyönetim Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “askeri, emniyet” ibaresi “Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik” şeklinde değiştirilmiştir.

 

14 - 11/5/2000 tarihli ve 4566 sayılı HARP OKULLARI KANUNU:

 A – Yeni tanımlamalar eklenmiştir: 694 sayılı KHK.nin 88 ıncı maddesiyle, 11/5/2000 tarihli ve 4566 sayılı Harp Okulları Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinin (3) numaralı alt bendi ve aynı fıkranın (1) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiş ve (d) bendinde yer alan “lisans ve lisansüstü düzeyde” ibaresi ile aynı fıkranın (e) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“(3) Yardımcı doçent: Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış ve kadroya atanmış ilk kademedeki akademik unvana sahip kişidir.”'

“1) Bölüm başkanı: O bölümü oluşturan ana bilim dalı başkanlar! arasından öncelik profesör öğretim üyelerinde olmak üzere dekan tarafından üç yıllığına görevlendirilecek öğretim elemanıdır.”

“p) Askeri eğitim: Harp okulu .öğrencilerinin fiziki ve ruhi yapılarını geliştirmek amacıyla ve kuvvetlerin ihtiyacını karşılayacak şekilde akademik ders programlan dışında verilen her türlü uygulamalı eğitimlerdir,

r)  Bakan: Millî Savunma Bakamdır.

s)  Bakanlık: Millî Savunma Bakanlığıdır.

t)  Kuvvet: Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarıdır.

u) Rektör: Milli Savunma Üniversitesi Rektörüdür.”

B - 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında değişiklik: 694 sayılı KHK.nin 89 uncu maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yetiştirmek ve ilgili kuvvet komutanlığının ihtiyaç duyması halinde lisans üstü eğitim ve öğretim sağlamaktır” ibaresi “yetiştirmektir” şeklinde değiştirilmiştir,

C - 694 sayılı KHK.nin 90 uncu maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Eğitim-öğretim plan ve programları; bilimsel alan öğretimi ile temel askerlik ve beden eğitimlerini birbirleriyle uyumlu şekilde çağdaş eğitimin yöntem ve ilkeleri ile bütünleştirerek Milli Savunma Üniversitesi Yüksek Danışma Kurulunun kuvvetlerin ihtiyaçlarını gözönünde bulundurarak oluşturacağı görüş ve tavsiyelerine uygun olarak dekanlıklar tarafından hazırlanır. Hazırlanan plan ve programlar Milli Savunma Üniversitesi Senatosunun kararı ve Bakan onayıyla yürürlüğe girer.”

D - Harp okullarının görevlerini açıklayan madde değişikliği : 694 sayılı KHK.nin 91 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7- Harp okullarının görevleri: kuvvetlerin ihtiyaçları da gözönünde bulundurularak 4 üncü ve 5 inci maddelerde belirtilen amaç ve ilkelere uygun olarak temel bilimler, mühendislik ve sosyal bilim alanlarından birinde lisans düzeyinde bilgi ve beceriye sahip, mezuniyetten sonra temel eğitim ve öğrenimini müteakip verilecek görevleri yapabilecek, enirindeki personeli ve birliği eğitebilecek ve yönetebilecek muvazzaf subay yetiştirmektir.”

E - Harp okullarının eğitim-öğretim faaliyetleri ile idari hizmetlerinin yürütüleceği makamlar: 694 sayılı KHK.nin 92 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8- Harp okullarının eğitim-öğretim faaliyetleri ile idari hizmetleri;

a.Harp okulu kurulları,

b.Harp okulu komutanı, .

c.Dekan,

d.Öğrenci alay komutanı,

tarafından yürütülür.”

F - Harp okulu kurulları : 694 sayılı KHK.nin 93 uncu maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Harp okulu kurulları

MADDE 9- a) Yönetim kurulu: Rektör veya görevlendireceği bir rektör yardımcısının başkanlığında; harp okulu komutanı, dekan, dekan yardımcıları, dekan tarafından seçilecek iki bölüm başkam, öğrenci alay komutam ve kurmay başkamndan oluşur. Başkan gerekli gördüğü hallerde kurulu toplantıya çağırır.

Yönetim kurulu; yıllık eğitim ve öğretim faaliyetlerini içeren eğitim-öğretim takvimini belirlemek, öğrencilerin kabulü, ders intibakları ve akademik yetersizlik nedeniyle okuldan çıkarılmalarına karar vermek, öğrenci alay komutanlığının yürüttüğü askeri eğitim vc sair etkinlikler ile dekanlık tarafından yürütülen öğretim faaliyetleri arasındaki eşgüdümü sağlayacak tedbirleri kararlaştırmak, okulun idari işleri ve iç işleyişinin gerçekleştirilmesine dair yıllık planlamayı yapmak, harp okulunun yatırım ve bütçe tasarısını hazırlamakla görevlidir

b.   Öğretim kurulu: Dekanın başkanlığında, dekan yardımcıları ve bölüm başkanlanndan oluşur. Dekanın çağrısı üzerine toplanır. Dekan, gerekli görmesi halinde harp okulu komutanı ve öğrenci alay komutanını toplantıya davet eder.

Öğretim kurulu; harp okulunun öğretim programını hazırlamak, öğretim programının amaç ve hedeflerinin gerçekleştirilmesinde dekana yardım etmek, yayıfaaliyetlerini kararlaştırmak, öğretim materyallerinin esaslarını belirlemek ve üretilmesine karar vermek, dekanın öğretim, araştırma ve yayım faaliyetlerine dair gündeme getireceği konularda karar almak ile eğitim-öğretim ve sınavlara ait işlemler hakkında karar vermekle görevlidir. Öğretim kurulu, geçici çalışma gruplan ve eğitim-öğretim koordinatörlükleri kurabilir ve bunların görevlerini düzenleyebilir

c.   Disiplin kurulu: Rektör veya görevlendireceği bir rektör yardımcısının başkanlığında; harp okulu komutanı, dekan, öğrenci alay komutanı, dekan yardımcıları ve disiplin subayından oluşur.

Disiplin kurulu; kurula sevk edilen öğrencilerin disiplin ile ilgili safahatını ve yapılan işlemlerin ilgili mevzuata uygunluğunu inceleyerek, okuldan ilişiklerinin kesilmesine veya kcsilmemesine karar verir. Okulla ilişiğin kesilmesi halfandaki karar, Rektörün teklifi üzerine Balsan onayı ile yürürlüğe girer.”

G – Harp Okulu Komutanı: 694 sayılı KHK.nin 94 üncü maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Harp okulu komutanı

MADDE 10- Harp olculu komutanı; Rektöre bağlı olarak, dekan sorumluluğunda yürütülen eğitim-öğretim faaliyetleri ile bunlara ilişkin idari işler hariç olmak üzere, harp okullarında yürütülen askeri eğitim ve diğer tüm faaliyetlerin yönetim, gözetim ve denetiminden sorumlu asker kişidir.

Harp okulunun bütçe teklifini Yönetim Kuruluna sunar.

Harp okulu komutanının ataması, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine göre yapılır.”

H – Dekan: 694 sayılı KHK.nin 95 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11- Dekan, Rektöre bağlı olup harp okulundaki eğitim ve öğretim, araştırma, etkinlik ve yayım faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu kişi olarak;

  1. a.   Her öğretim yılı sonunda ve istendiğinde genel akademik durum ve işleyiş hakkında Rektöre rapor vermek,
  2. b.   Eğitim ve öğretimle ilgili birimler ve personel üzerinde genel gözetim ve denetim görevini yapmak,
  3. c.   Öğrencilere gerekli araştırma, kültürel ve sosyal etkinlik imkânlarım sağlamak,
  4. d.   Kütüphane, müze ve tarihi arşivi kurum kimliğine katkı yapacak şekilde geliştirmek,

hususlarında yetkili ve sorumludur.

Dekan, eğitim ve öğretimin eksiksiz yürütülmesi için gereken idari tedbirler ve destek hizmetleri için harp okulu komutanlığından talepte bulunabilir. Bu talep gecikmeksizin yerine getirilir.

Dekan, Bakan tarafından üç yıllığına atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir. Dekanın rütbe karşılığı okul komutanının rütbesi ile aynıdır, Okul komutanı ile dekan arasında astlık-üstlük ilişkisi yoktur. Dekan, Türk Silahlı Kuvvetleri sosyal tesislerinden ve kamu konutlarından okul komutam gibi istifade eder; askeri personel ile aralarındaki protokol münasebetlerinin düzenlenmesinde de aynı esas uygulanır."

I – Dekan Yardımcıları: 694 sayılı KHK.nin 96 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12- Dekan yardımcıları en fazla iki olup, dekana çalışmalarında yardımcı olmakla sorumlu kişilerdir. Görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birisi dekana vekâlet eder.

Dekan yardımcıları Bakan tarafından üç yıllığına atanır. Süresi biten dekan yardımcısı yeniden atanabilir.”

İ – Kanundaki amaç ve ilkelere uygun biçimde eğitim, öğretim yapmak, yaptırmak: 694 sayılı KHK.nin 97 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Bu Kanundaki amaç ve ilkelere uygun biçimde eğitim, öğretim ve uygulamalı çalışmalar yapmak ve yaptırmak.”

J – Yardımcı doçentlik: 694 sayılı KHK.nin 98 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18- Harp okullarındaki boş yardımcı doçent kadroları Rektörlük tarafından ilan edilir. Kadroya talip adaylar başvuru dosyalarını dekanlığa teslim eder. Yeterli şartlan taşıdığı dekanlıkça tespit edilenler, harp okulu yönetim kurulu tarafından seçilecek üç öğretim üyesi tarafından ilgili bilim dalında yazılı yabancı dil sınavına alınır. Yabancı dil sınavında başarılı olan adayların dosyalan, incelenmek ve haklarında yazılı bilimsel değerlendirme alınmak üzere en az biri Milli Savunma Üniversitesi dışındaki, üniversitelerden olmak üzere kadronun ait olduğu alandan üç öğretim üyesine gönderilir. Raporlar harp okulu yönetim kurulunda değerlendirildikten sonra dekan kendi görüşünü de ekleyerek adayları Rektörlüğe bildirir. Akademik yönden uygun görülen aday, Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile atanır. Kadro için uygun görülen aday asker kişi ise 926 sayılı Kanuna göre boş kadroya atanır.

Harp okulları kadrosuna ilk kez atanan yardımcı doçentler, iki yık görev yaparlar. Bu sürenin sonunda, dekanlığın olumlu görüşü ve Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile aynı kadroda görev süresi iki senelik sürelerle uzatılabilir.”

K – Doçentlik: 694 sayılı KHK.nin 99 uncu maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 19- Doçentliğe atanmak İçin; 2547 sayılı Kanunda düzenlenen doçentliğe yükseltilme şartlarını yerine getirmek ve Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli personel için hakkında müspet nitelik belgesi doldurulmuş olmak gereklidir.

Harp okulu dekanlıklarınca ihtiyaç görülen doçent kadroları, Rektörlüğe bildirilir. Rektörlük uygun gördüğü boş doçentlik kadrolarını ilan eder. Kadroya talip adaylar başvuru dosyalarını Rektörlüğe teslim ederler. Uygun şartları taşıdığı Rektörlükçe tespit edilenlerin dosyalan, incelenmek ve haklarında bilimsel yazılı değerlendirme alınmak üzere en az biri Miili Savunma Üniversitesi dışındaki üniversitelerden olmak üzere kadronun ait olduğu alandan üç profesör öğretim üyesine gönderilir, Gelen değerlendirmeler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından incelendikten soma uygun görülen aday Rektörlüğe bildirilir. Akademik yönden uygun görülen aday, Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile atanır. Kadro için uygun görülen aday asker kişi ise 926 sayılı Kanuna göre boş kadroya atanır.”

L – Profesörlük: 694 sayılı KHK.nin 100 üncü maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir,

“MADDE 20- Profesörlüğe yükselebilmek için; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda düzenlenen profesörlüğe yükseltilme şartlarım yerine getirmek ve Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli personel için halfanda müspet nitelik belgesi doldurulmuş olmak gereklidir.

Harp okulu dekanlıklarınca ihtiyaç görülen profesör kadroları, Rektörlüğe bildirilir, Rektörlük, uygun gördüğü boş profesörlük kadrolarını ilan eder. Kadroya talip adaylar başvuru dosyalarım Rektörlüğe teslim ederler. Yeterli şartları taşıdığı Rektörlükçe tespit edilenlerin dosyalan, incelenmek ve haklarında bilimsel yazılı değerlendirme alınmak üzere en az ikisi Milli Savunma Üniversitesi dışındaki üniversitelerden olmak üzere kadronun ait olduğu alandan beş profesör öğretim üyesine gönderilir. Gelen değerlendirmeler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından değerlendirildikten sonra uygun görülen aday Rektörlüğe bildirilir. Akademik yönden uygun görülen aday, Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile atanır, Kadro için uygun görülen aday asker kişi ise 926 sayılı Kanuna göre boş kadroya atanır.”

M - Harp okullarında görevli subay öğretim elemanları:  694 sayılı KHK.nin 101 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir,

“Harp okullarında görevli subay öğretim elemanları, doktora derecesine sahip olmaları ve öğretim-araştırma görevlerini başarıyla sürdürmeleri durumunda, Milli Savunma Üniversitesi dışındaki kıta, karargâh ve kuramlara atanmaksızı dekanlıkça talep edildiği sürece görevlerine devam edebilirler.”

N - Yabancı uyruklu öğretim elemanları: 694 sayılı KHK.nin 102 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 28- Harp okullarında görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretim elemanları; harp okulu dekanlığının talebi ve Rektörlüğün ihtiyaç göstermesi üzerine, Bakan onayı ile sözleşmeli olarak çalıştırılırlar. Sözleşmeli olarak çalıştırılacak yabancı öğretim elemanlarına ödenecek ücret, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 16 ncı maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslar dâhilinde Bakanlıkça tespit edilir.”

O - Öğretim elemanlarının yetiştirilmesi: 694 sayılı KHK.nin 103 üncü maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29- Harp okullarının ihtiyacı olan öğretim elemanları, ilgili kuvvet komutanlığının görüşü alınarak Rektörlük tarafından hazırlanan ve Bakanlık tarafından onaylanan öğretim üyesi temin ve yetiştirme plan ve programları çerçevesinde yurtıcinde ve yurtdışmda yetiştirilir.”

Ö – Ek ders ücreti: 694 sayılı KHK.nin 104 üncü maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesine “üyelerinin” ibaresinden sonra gelmek üzere “maaş karşılığı” ibaresi ile aynı fıkraya birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı fıkranın son cümlesinde yer alan “enstitü müdürü ile” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“Ders yükünün on saati aşması durumunda yirmi saati geçmemek kaydıyla ek ders ücreti ödenir.”

P - “ve Milli Savunma Bakanlığının” ibaresi “ve Rektörün teklifi üzerine Bakan” şeklinde değiştirilmiştir : 694 sayılı KHK.nin 105 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve Milli Savunma Bakanlığının” ibaresi “ve Rektörün teklifi üzerine Bakan” şeklinde değiştirilmiştir,

R – Öğretim elemanlarının kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmaları: 694 sayılı KHK.nin 106 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir,

“Öğretim elemanlarının yolluklu veya yolluk olmaksızın yurliçindc vc yurtdışmda kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmaları, yıırtiçinde araştırma ve inceleme görevleri yapmaları, harp okulu dekanlığının teklifine ve Rektörün onayına tâbidir. Ancak yurtdışı araştırma ve inceleme görevlerine Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile katılım sağlanabilir. Yurtiçinde yapılacak kısa süreli bilimsel toplantılara katılım, dekanın iznine tabidir.”

“Dış ülkede kalınacak sürenin uzatılması. Rektörün teklifi üzerine Bakanın onayına bağlıdır.”

“Harp okulları, Rektörün teklifi ve Bakanın onayıyla yurtdışmdaki üniversiteler ve harp okullarıyla öğretim üyesi değişim programlan gerçekleştirebilir.”

S - Diğer harp okullarında veya yükseköğretim kuramlarında ders vermek: 694 sayılı KHK.nin 107 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci, ikinci vc dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Harp okullarında görevli öğretim elemanları, talep halinde; kendilerinin isteği, dekanlığın görüşü ve Rektörün onayı ile diğer harp okullarında veya yükseköğretim kuramlarında ders vermek üzere görevlendirilebilirler.

Harp okulları, ihtiyacı olan öğretim elemanlarını Rektörlük aracılığıyla ilgili yükseköğretim kuramlarından; herhangi bir yükseköğretim kuramımda çalışmayanları ise kendileri ile koordine ederek doğrudan talep edebilir, Yükseköğretim kurumlan dışındaki kurum ve kuruluşlardan yapılacak ilave öğretim elemanı talepleri, Rektörlük kanalı ile yapılır.”

“Bu maddede öngörüldüğü şekilde bir harp okulu ile diğer yükseköğretim kuramları arasında karşılıklı olarak ders vermekle görevlendirilen öğretim elemanlarına, 2547 sayılı Kanunun 40 mcı ve 41 inci maddeleri hükümlerine göre ek ödeme yapılır.”

Ş – Bilimsel Denetleme: 694 sayılı KHK.nin 108 ıncı maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 35 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 35- Öğretim faaliyetlerinin bilimsel yönden denetlenmesi, Rektörlük tarafından yapılır.

Bilimsel denetleme; öğretim elemanlarının bilimsel yönden denetlenmesi ile bunların eğitim, öğretim, bilimsel araştırma, yayuı, seminer ve uygulama faaliyetlerini de kapsar. Bilimsel denetleme heyeti, Rektörlük tarafından görevlendirilebileceği gibi eğitim, öğretim ve diğer faaliyetlerin bu Kanunda belirtilen amaç ve ilkelere uygunluğunu denetlemek amacıyla Bakan tarafından da görevlendirilebilir.”

T - Hazırlık sınıfında başarısız olanlar: 694 sayılı KHK.nin 109 uncu maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine üçüncü cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı bendin son cümlesinde yer alan “Milli Savunma Bakanlığınca" ibaresi “Rektörlük tarafından” şeklinde değiştirilmiştir.

“Hazırlık sınıfında başarısız olanlar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından üniversite sınavına girdikleri yıl aldıkları puanlarına uygun bir yükseköğretim kurumlum yerleştirilirler.”

U - Disiplin cezaları: 694 sayılı KHK.nin 110 uncu maddesiyle, 4566 sayılı Kanunun 40 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan enstitü müdürü” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere ilave olarak; bunlara, 2547 sayılı Kanunda yer alan diğer disiplinsizlikleri işleyen sözleşmeli veya atamalı öğretim elemanlarına yükseköğretim mevzuatı uyarınca verilen disiplin cezaları uygulanır.”"    .

  

15 - 11/4/2002 tarihli ve 4752 sayılı ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULLARI KANUNU:

 

MADDE 111- 11/4/2002 tarihli ve 4752 sayılı Astsubay Meslek Yüksele Okulları Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiş ve mevcut (e) bendi 0 bendi olarak teselsül ettirilmiştir,

“e) Bölüm başkanı: O bölümü oluşturan ana bilim dalı başkanlan arasından öncelik profesör öğretim üyelerinde olmak üzere yüksek okul müdürü tarafından üç yıllığına görevlendirilecek öğretim elemanını,”

“e) Askeri eğitim: Astsubay meslek yüksek okulu öğrencilerinin fiziki vc ruhi yapılarını geliştirmek amacıyla ve kuvvetlerin ihtiyacını karşılayacak şekilde akademik dere programlan dışında verilen her türlü uygulamalı eğitimleri,

  1. Bakan: Millî Savunma Bakanını,
  • Bakanlık: Millî Savunma Bakanlığım,
  • Rektör: Milli Savunma Üniversitesi Rektörünü,

ı) Kuvvet: Kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlıklarını,”

MADDE 112- 4752 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Eğitim-öğretim plan ve programlan; bilimsel alan öğretimi ile temel askerlik ve beden eğitimlerini birbirleriyle uyumlu şekilde çağdaş eğitim, yöntem ve ilkeleri ile bütünleştirerek, Milli Savunma Üniversitesi Yüksek Danışma Kurulunun kuvvetlerin ihtiyaçlarını gözönünde bulundurarak oluşturacağı görüş ve tavsiyelerine uygun olarak yüksek okul müdürleri tarafından hazırlanır, Hazırlanan plan ve programlar Milli Savunma Üniversitesi Senatosunun kararı ve Bakan onayıyla yürürlüğe girer.”

MADDE 113- 4752 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6- Astsubay meslek yüksek okullarının görevleri; 5 inci maddede belirtilen ilkelere ve kuvvet komutanlıklarının görev ve sorumluluklarına uygun olarak, ön lisans düzeyinde bilgi ve beceriye sahip, ilerideki safhalarda meslek gelişim programlarında belirtilen eğitimleri takip edebilecek nitelikte muvazzaf astsubay yetiştirmektir,”

MADDE 114- 4752 sayılı Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7- Astsubay meslek yüksek okullarının eğitim ve öğretim faaliyetleri İle idari hizmetleri aşağıda belirtilen organlar tarafından yürütülür:

  • Yüksek okul kurulları.
  • Yüksek okul komutanı.
  • Yüksek okul müdürü.
  • Öğrenci alay veya tabur komutanı.”

MADDE 115- 4752 sayılı Kanunun 8 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yüksek okul kurulları

MADDE 8- a) Yönetim kurulu: Rektör veya görevlendireceği bir rektör yardımcısının başkanlığında yüksek okul komutanı, yüksek okul müdürü, müdür yardımcıları, öğrenci alay veya tabur komutanı ve yüksek okul müdürünün seçtiği iki bolüm başkanından oluşur. Başkan gerekli gördüğü hallerde yönetim kurulunu toplantıya çağırır,

Yönetim kurulu; yıllık eğitim ve öğretim faaliyetlerini içeren eğitim-öğretim takvimim belirlemek, öğrencilerin kabulü, ders intibakları ve akademik yetersizlik nedeniyle okuldan çıkarılmalarına karar vermek, öğrenci alay veya tabur komutanlığının yürüttüğü eğitim ve sair etkinlikler ile yüksek okul müdürü tarafından' yürütülen öğretim faaliyetleri arasındaki eşgüdümü sağlayacak tedbirleri kararlaştırmak, okulun idari işleri ve iç işleyişinin gerçekleştirilmesine dair yıllık planlamayı yapmak, yüksek okulun yatırım ve bütçe tasarısını hazırlamakla görevlidir,

b) Öğretim kurulu: Yüksek okul müdürü başkanlığında, müdür yardımcıları ve bölüm başkanlarından oluşur, Yüksek okul müdürünün çağrısı üzerine toplanır. Yüksek okul müdürü, gerek görmesi halinde yüksek okul komutanı ve öğrenci alay veya tabur komutanını kurula davet eder.

Öğretim kurulu; öğretim programım hazırlamak, Rektörlük tarafından onaylanan öğretim programının amaç ve hedeflerinin gerçekleştirilmesinde yüksek okul müdürüne yardım etmek, yayım faaliyetlerini kararlaştırmak, öğretim materyallerinin esaslarını belirlemek ve üretilmesine karar vermek, yüksek okul müdürünün öğretim, araştırma vc

yayım faaliyetlerine dair gündeme getireceği konularda karar almak ve eğitim-öğretiın ve sınavlara ait işlemler hakkında karar vermekle görevlidir.

  1. Disiplin kurulu: Rektör veya görevlendireceği bir rektör yardımcısının başkanlığında; yüksek okul komutanı, yüksek okul müdürü ve müdür yardımcıları, öğrenci alay veya tabur komutanı ile disiplin subayından oluşur.

Disiplin kurulu; kurula sevk edilen öğrencilerin disiplin ile ilgili safahatını ve yapılan işlemlerin ilgili mevzuata uygunluğunu inceleyerek okuldan ilişiklerinin kesilmesine veya kesilmemesine karar verir, Okulla ilişiğin kesilmesi hakkmdaki karar; Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile yürürlüğe girer,”

MADDE 116- 4752 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yüksek okul komutanı

MADDE 9- Yüksek okul komutam, Rektöre bağlı olarak, yüksek okul müdürü tarafından yürütülen eğitim-öğretim faaliyetleri ve bunlara ilişkin idari işler hariç olmak üzere, meslek yüksek okulunda yürütülen askeri eğitim ve diğer tüm faaliyetlerin yönetim, gözetim ve denetiminden sorumlu asker kişidir,

Yüksek okul komutanının atanması, 27/7/1967 tarihli vc 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu bükümlerine göre yapılır.”

MADDE 11.7- 4752 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yüksek okul miidürii ve yardımcıları

MADDE 10- Yüksek okul müdürü, Rektöre bağlı olup; astsubay meslek yüksek okullarındaki eğitim-öğretim, araştırma, etkinlik ve yayım faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu kişidir.

Yüksek okul müdürü, Bakan tarafından üç yıllığına atanır. Süresi bilen yüksek okul müdürü yeniden atanabilir, Rütbe karşılığı yüksek okul komutanının rütbesi ile aynıdır ve yüksek okul komutam ile arasında astlık-üstlük ilişkisi yoktur. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri sosyal tesislerinden ve kamu konutlarından yüksek okul komutanı gibi istifade eder, askeri personel ile aralarındaki protokol münasebetlerinin düzenlenmesinde de aynı esas uygulanır.

Müdür yardımcıları en fazla iki olup, yüksek okul müdürüne çalışmalarında yardımcı olmakla sorumlu kişilerdir. Yüksek okul müdürü, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birisi vekâlet eder. Müdür yardımcıları Bakan tarafından üç yıllığına atanır. Süresi biten müdür yardımcısı yeniden atanabilir. Müdür yardımcıları, yüksek okul müdürü görevde bulunduğu müddetçe görev yaparlar.”

MADDE 118-4752 sayılı Kanunun 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir,

“MADDE 15- Astsubay meslek yüksek okulu müdürlüklerince ihtiyaç duyulan yardımcı doçent kadroları, Rektörlüğe bildirilir. Rektörlük uygun gördüğü boş yardımcı doçent kadrolarım ilan eder. Kadroya talip adaylar başvuru dosyalarını meslek yüksek okulu müdürlüğüne teslim eder. Yeterli şartlan taşıdığı meslek yüksek okulu müdürlüğünce tespit edilenler, meslek yüksek okulu yönetim kurulu tarafından seçilecek üç öğretim üyesi tarafından ilgili bilim dalında yazılı yabancı dil sınavına alınırlar. Yabancı dil sınavında başarılı olan adayların dosyaları, incelenmek ve haklarında yazılı bilimsel değerlendirme alınmak üzere en az biri Milli Savunma Üniversitesi dışındaki üniversitelerden olmak üzere kadronun ait olduğu alandan üç öğretim üyesine gönderilir. Raporlar yönetim kurulunda değerlendirildikten sonra yüksek okul müdürü kendi görüşünü de ekleyerek adayları Rektörlüğe bildirir. Akademik yönden uygun görülen aday, Rektörün teklifi üzerine Bakan

onayı ile atanır. Kadro için uygun görülen aday asker kişi ise 926 sayılı Kanuna göre boş kadroya atanır.

Meslek yüksek okulu kadrosuna ilk kez atanan yardımcı doçentler, iki yıl görev yaparlar. Bu sürenin sonunda, okul müdürlüğünün olumlu görüşü ve Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile aynı kadroda görev süreleri iki yıllık sürelerle uzatılabilir.”

MADDE 119- 4752 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Astsubay meslek yüksek okulu müdürlüklerince ihtiyaç duyulan doçent kadroları, Rektörlüğe bildirilir, Rektörlük uygun gördüğü boş doçentlik kadrolarını ilan eder. Kadroya talip adaylar başvuru dosyalarım Rektörlüğe teslim ederler, Yeterli şartları taşıdığı Rektörlükçe tespit edilenlerin dosyaları, incelenmek ve haklarında bilimsel yazılı değerlendirme alınmak üzere en az biri Milli Savunma Üniversitesi dışındaki üniversitelerden olmak üzere kadronun ait olduğu alandan iiç profesör öğretim üyesine gönderilir. Gelen değerlendirmeler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından değerlendirildikten sonra uygun görülen aday Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile atanır. Kadro için uygun görülen aday asker kişi ise 926 sayılı Kanuna göre boş kadroya atanır.”

MADDE 120- 4752 sayılı Kamınım 17 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş vc aynı maddenin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“Astsubay meslek yüksek okulu müdürlüklerince ihtiyaç duyulan profesör kadroları, Rektörlüğe bildirilir. Rektörlük, uygun gördüğü boş profesörlük kadrolarını ilan eder. Kadroya talip adaylar başvuru dosyalarını Rektörlüğe teslim ederler. Yeterli şartları taşıdığı Rektörlükçe tespit edilenlerin dosyaları, incelenmek ve haklarında bilimsel yazılı değerlendirme alınmak üzere en az ikisi Milli Savunma Üniversitesi dışındaki üniversitelerden olmak üzere kadronun ait olduğu alandan beş profesör öğretim üyesine gönderilir. Gelen değerlendirmeler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından değerlendirildikten soma uygun görülen aday Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile atanır. Kadro için uygun görülen aday asker kişi ise 926 sayılı Kanuna göre boş kadroya atanır.”

MADDE 121- 4752 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Astsubay meslek yüksek okullarında görevli subay öğretim elemanları, doktora derecesine sahip olmaları ve üğretim-araştırma görevlerini başarıyla sürdürmeleri durumunda, Milli Savunma Üniversitesi dışındaki lafa, karargâh ve kurumlara atanmaksızm yüksek okul müdürünce talep edildiği sürece görevlerine devam edebilirler.”

MADDE 122- 4752 sayılı Kanunun 25 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.                                                               -

“Astsubay meslek yüksek okullarının ihtiyacı olan öğretim elemanları; ilgili kuvvet komutanlığının görüşü alınarak Rektörlük tarafından hazırlanan ve Bakanlık tarafından onaylanan öğretim üyesi temin ve yetiştirme plan vc programları çerçevesinde yurtiçinde ve yurtdışında eğitime gönderilebilirler.”

MADDE 123- 4752 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Öğretim üyelerinin maaş karşılığı haftalık ders yükü, en az on saattir. Ders yükünün on saati aşması durumunda yirmi saati geçmemek kaydıyla ek ders ücreti ödenir. Öğretim üyelerinin yaptıkları ve yaptırdıkları uygulamalar ile yönettikleri seminer çalışmalarının ne ölçüde ders yükünden sayılacağı yönetmelikte gösterilir. Astsubay meslek yüksek okullarında

kadrolu öğretim görevlileri ile okutmanlar için haftalık ders yükü on iki saatten az olamaz, Bölüm baştanları için haftalık ders yükü, öğretim üyeleri ders yükünün yarısı kadardır. Meslek yüksekokulu müdürü İle astsubay meslek yüksek olculundaki öğretim elemanı kadrosu dışındaki görevlerde çalışanlardan ders görevi verilenler için, haftalık ders yükü zorunluluğu aranmaz,”

MADDE 124- 4752 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde yer alan “ve Milli Savunma Bakanlığının” ibaresi “ve Rektörün teklifi üzerine Bakan" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 125- 4752 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir,

“Öğretim elemanlarının yoiluklu veya yolluk almaksızın yurtiçinde ve yurtdışmda kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılar ile bilim ve meslekleriyle ilgili diğer toplantılara katılmaları, yurtiçi araştırma ve inceleme görevleri yapmaları, yüksek okui müdürlüğünün teklifine ve Rektörlüğün onayına tâbidir. Ancak yurtdışı araştırma ve inceleme görevlerine Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile katılım sağlanabilir.

Yurtiçinde yapılacak kısa süreli bilimsel toplantılara katılım, yüksek okul müdürünün iznine tabidir."

“Yurtdışmda bu maksatla görevlendirilen öğretim elemanlarına yabancı kuruluşlardan burs veya benzeri katkı sağlanmış olsa dahi bunlar görev yapacakları sürece maaşlı izinli sayılırlar.

Dış ülkede kalınacak sürenin uzatılması, Rektörün teklifi üzerine Bakan onayına bağlıdır.

Astsubay meslek yüksek okulları, Rektörün teklifi ve Bakanın onayıyla yurldışmdaki üniversiteler ve meslek yüksek okullarıyla öğretim üyesi değişim programları gerçekleştirebilirler.”

MADDE 126- 4752 sayılı Kanunun 27 nci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Öğretim elemanları, talep halinde; yüksek okul müdürlüğünün görüşü ve Rektörün onayı ile diğer yükseköğretim kuramlarında ve Milli Savunma Üniversitesi bağlılarında görevlendirilebilirler.

Talep halinde öğretim elemanları; yüksek okul müdürlüğünün görüşü ve Rektör onayı ile diğer astsubay meslek yüksek okullarında, harp okullarında veya yükseköğretim kuramlarında ek ders vermek üzere görevlendirilebilirler,

Astsubay meslek yüksek okulları, ihtiyacı olan öğretim elemanlarını Rektör aracılığıyla ilgili yükseköğretim kuramlarından; herhangi bir yüksek öğretim kurumunda çalışmayanları ise kendileri ile koordine ederek doğrudan talep edebilir. Yükseköğretim kurumlan dışındaki kuram ve kuruluşlardan yapılacak ilave öğretim elemanı talepleri Rektörlük kanalı ile yapılır.”

“Bu maddede öngörüldüğü şekilde bir astsubay meslek yüksek okulu ile diğer yükseköğretim kurumlan arasında karşılıklı olarak ders vermekle görevlendirilen öğretim elemanlarına, 2547 sayılı Kanunun 40 itici ve 41 inci maddeleri hükümlerine göre ek ödeme yapılır.”

MADDE 127- 4752 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Astsubay meslek yüksek okullarının öğretim faaliyetlerinin bilimsel yönden denetlenmesi; yönetmelikte gösterilen esaslara göre, Rektörlük tarafından oluşturulan bilimsel denetleme heyeti tarafından yapılır.”

“Eğitim, öğretim ve diğer faaliyetlerin bu Kanunda belirtilen amaç ve ilkelere uygunluğunu denetlemek amacıyla,                                     Bakan tarafından da denetleme heyeti

görevlendirilebilir.”

MADDE 128- 4752 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin dördüncü fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda savılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere ilave olarak; bunlara, 2547 sayılı Kanunda yer alan diğer disiplinsizlikleri işleyen sözleşmeli veya atamalı öğretim elemanlarına yükseköğretim mevzuatı uyarınca verilen aynı neviden disiplin cezalan uygulanır.”

MADDE İ29- 4752 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “kurulunun” ibaresi “heyetinin” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 130- 4752 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinde yer alan “astsubay meslek yüksek okullarının birinci sınıflarına” ibaresi “astsubay meslek yüksek okullarına” şeklinde değiştirilmiştir.

 

16- 29/6/2004 tarihli ve 5202 sayılı SAVUNMA SANAYİİ GÜVENLİĞİ KANUNU:

MADDE 135- 29/6/2004 tarihli ve 5202 sayılı Savunma Sanayii Güvenliği Kanununun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu tesisler Makam tarafından oluşturulan heyetler tarafından denetlenir.”

 

17- /5/2007 tarihli ve 5668 sayılı TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ, JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI VE SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI BESLEME KANUNU:

 

MADDE 155- 24/5/2007 tarihli ve 5668 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Besleme Kanununun başlığı “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Besleme Kanunu” şeklinde ve 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bu Kanun, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında be-slenme ve temizlik gereksinimleri Devlet tarafından karşılanacaklara yönelik yürütülecek işlemlerin ilke ve yöntemlerini belirler,”

MADDE 156- 5668 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya (b) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (c) ve (ç) bentleri eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir,

“a) Türk Silahlı Kuvvetleri: Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığım,

  1. Askerî personel: Subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er, askerî öğrenci, sivil memur, işçi, erbaş ve erleri,
  • Jandarma Genel Komutanlığı personeli: Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında bulunan subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrencisi, sivil memur, işçi, erbaş ve erleri,

ç) Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli: Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında bulunan subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrencisi, sivil memur, işçi, erbaş ve erleri,”

MADDE 157- 5668 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına “askerî öğrenci,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrencisi,” ibaresi eklenmiştir,

MADDE 158- 5668 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin başlığı “Kazandan beslenen askerî personel ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline tayın bedeli verilmesi” şeklinde ve aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan “askerî personelin,” ibaresi “askerî personel ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 159- 5668 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “erbaş, er ve askerî öğrencilerin” ibaresi “askerî personel ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin” şeklinde değiştirilmiştir.

 

18- 10/3/2011 tarihli ve 6191 sayılı SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER KANUNU:

 

MADDE 164- 10/3/2011 tarihli ve 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmış olmak; güvenlik soruşturmasının sonucunun henüz gelmediği hallerde arşiv araştırması olumlu sonuçlanmış olmak.”

MADDE 165- 6191 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarına aşağıdaki bentler eklenmiştir,

“d) Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanmak.”

“h) Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanmak.”

MADDE 166- 6191 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin beşinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde ve aynı maddenin onuncu fıkrasında yer alan “Genelkurmay Başkanlığı” ibaresi “ilgisine göre göre Milli Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı” şeklinde değiştirilmiştir.

“a) Ana, baba, eş, çocuk ve kardeşlerinin ölümü hâlinde on gün, kendisinin evlenmesi halinde yedi gün, eşinin doğum yapması halinde on gün,”

MADDE 167- 6191 sayılı Kanunun eki (2) sayılı cetvel aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) SAYILI CETVEL
SÖZLEŞMELİ ERBAŞ/ERLER ÎÇÎN İKRAMİYE GÖSTERGE TABLOSU

Hizmet Yılı

Oran

1

8,37

2

16,75

T

33,38

4

41,62

5

49,87

6

58,12

7 ve üzeri

82,85

 

 

 19 - 31/1/2013 tarihli ve 6413 sayılı TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU:

 

 

MADDE 168- 31/1/2013 tarihli ve 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununun 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kuvvet komutanlıklarında teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları; kurmay başkanınm başkanlığında personel, istihbarat, harekât, lojistik ve genel plan ve prensipler başkanlar:, tayin dairesi başkanı, hukuk hizmetleri başkam veya hukuk müşaviri ile yüksek disiplin kurulu işlemlerinin yürütülmesinden sorumlu şube müdüründen oluşur.”

 

20- 9/11/2016 tarihli ve 6756 sayılı OLAĞANÜSTÜ HAL KAPSAMINDA BAZI TEDBİRLER ALINMASI VE MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN DEĞİŞTİRİLEREK KABUL EDİLMESİ HAKKINDA KANUN:

 

MADDE 177- 9/11/2016 tarihli ve 6756 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Milli Savunma Üniversitesine bağlı harp okulları, astsubay meslek yüksekokulları ve enstitülerde atamalı veya görevli sivil öğretim elemanlarına almakta oldukları brüt üniversite ödeneğinin %30’u oranında ayrıca ödeme yapılır. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.”

MADDE 178- 6756 sayılı Kanuna 8 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 8/A maddesi eklenmiştir.

“Disiplin işlemleri

MADDE 8/A- (1) Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı eğitim kumrularında görevli Öğretim elemanlarına disiplin ve cezai hükümler açısından, Milli Savunma Bakanlığı vc Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan sivil memurlara uygulanan hükümler tatbik edilir. Ayrıca 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere ilave olarak; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yer alan diğer disiplinsizlikleri işleyen sözleşmeli veya atamalı öğretim elemanlarına yükseköğretim mevzuatında yer alan aynı neviden disiplin cezalan uygulanır.”

MADDE 179- 6756 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir,

“GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 31/12/2020 tarihine kadar enstitülere giriş ve kabul şartlan, kuvvet komutanlıklarının ihtiyaçları ve personel durumu dikkate alınarak Milli Savunma Bakanlığınca belirlenir,”

 

21- 685 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME:

 

MADDE 201- 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“k) Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümlerine göre Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası alan, Devlet memurluğundan çıkarılan, sözleşmeleri fesih edilen, müstafi sayılan veya istifa eden subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, Devlet memura, işçi, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler ile 926 sayılı Kanunun geçici 32 nci

maddesi kapsamında haklarında işlem tesis edilmiş olup rütbesi alınan ve emekli kimlikleri iptal edilen Türk Silahlı Kuvvetleri personelince Milli Savunma Bakanlığı, bu fıkra kapsamına giren Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelince içişleri Bakanlığı,”

 

22- KALDIRILAN HÜKÜMLER:

 

MADDE 203- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımı tarihinde;

  • 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 39 uncu maddesi,
  • 26/10/3963 tarihli ve 357 sayılı Askeri Hâkimler Kanunu,
  • 27/6/1972 tarihli ve 1600 sayılı Askeri Yargıtay Kanunu,

ç) 4/7/1972 tarihli ve 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu,

  1.  29/3/1984 tarihli ve 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat vc Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 13/A maddesinin ikinci fıkrası,
  • 11/5/2000 tarihli ve 4566 sayılı Harp Okulları Kanununun 13 üncü, 14 üncü, 16 ncı ve 39 uncu maddeleri, 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi ile aynı fıkranın (h) bendinde yer alan “lisans ve lisans üstü” ibaresi,
  • 16/5/2001 tarihli ve 4675 sayılı İnfaz Hâkimliği Kanununun 6 ncı maddesinin altıncı fıkrasında yer alan ağır ceza mahkemesinin birden fazla dairesinin bulunması halinde (2) numaralı daireye” ibaresi,
  • 11/4/2002 tarihli ve 4752 sayılı Astsubay Meslek Yüksek Okulları Kanununun 11 inci ve 13 üncü maddeleri, 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan “Milli Savunma Bakanlığı tarafından” ibaresi,

ğ) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa eldi (I) sayılı cetvelde yer alan “53) Türkiye Halk Sağlığı Kurumu” ve “54) Türkiye Kanıtı Hastaneleri Kurumu” ibareleri,

13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 118 inci maddesinin ikinci fıkrası,

ı) 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Hakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 26 ncı, 29 uncu, 30 uncu, 31 inci, 32 ncı, 33 üncü ve 34 üııcü maddeleri ile 58 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu” ibaresi, yürürlükten kaldırılmıştır.

(2) Diğer mevzuatta Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna yapılmış olan atıflar Sağlık Bakanlığına yapılmış sayılır.

 

 




  
4433 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam417
Toplam Ziyaret1390162
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi