sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER

Yakup Şevki Subaşı

 Yakup Şevki Subaşı 

(d. 1876, Harput - ö. 20 Aralık 1939), Kurtuluş Savaşı'na katılan üst kademeli komutan. (1312-P.5)

Sırasıyla Elaziz Askeri Rüştiyesi'ni, Erzurum Askeri İdadisi'ni ve Harbiye'yi bitirdi. Harbiye'de Askeri Taktik ve Stateji Öğretmenliği yaptı. Balkan Savaşı'na katıldı. I. Dünya Savaşı'nda Galiçya Cephesi ve Çanakkale Cephesi'nde görev aldı. Kars'ın Ruslardan geri alındığı harekatı yönetti.

16 Mart 1920'de İstanbul'un İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesinden sonra, 18 Mart 1920'de İngiliz İşgal Kuvvetleri tarafından tutuklanarakMalta'ya sürüldü. Sakarya Savaşı'dan sonra İngilizlerle yapılan esir değişiminden sonra Ankara'ya gelerek Milli Mücadele'ye katıldı. Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal tarafından 2. Ordu Komutanlığı'na atandı.

9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtuluşunun ardından komuta ettiği 2. Ordu ile beraber Çanakkale Boğazı'nda bulunan İngiliz güçlerinin kuşatılması harekatında görev aldı.

Milli Mücadele'nin ardından askeri hayatına devam ederek Orgeneral rütbesi aldı ve Yüksek Askeri Şura Üyeliği'ne atandı. 20 Aralık 1939 yılında Yüksek Askerî Şûra Üyesi iken öldü. Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları ve Atatürk'ün silah arkadaşları için Atatürk Orman Çiftliği arazisinde oluşturulan Devlet Mezarlığı'na kemikleri nakledildi.

Kişiliği

Subaşı, Harbiye'de Askeri Taktik ve Stateji Öğretmenliği yapması nedeniyle başta Mustafa Kemal olmak üzere Kurtuluş Savaşı'ndaki üstü düzey komutanların büyük çoğunluğu tarafından "Hocam" diye çağırılırdı. Büyük Taarruz'dan önce taarruz stratejisinin belirlenmesi için yapılan toplantılarda, tedbirli ve titiz karakteri nedeniyle, taarruz planını çok riskli ve tehlikeli bulduğu için şiddetle itiraz etmiş, ancak yine de verilen emirleri, biri hariç, harfiyen yerine getirmiştir. Yerine getirmediği tek emir ise, Afyon'un ele geçirilmesinden sonra, komuta ettiği 2. Ordu'nun sol yanının ileri sürülmesidir. Yakup Şevki Paşa bu emre "kendi cephesinden çekilen olmadığı" gerekçesiyle itiraz etmiş, bunun üzerine cephe karargahı Paşa'yı atlayarak emri direk birlik komutanlarına vermiş, bu birlikler ileri harekata başlayınca Paşa da mecburen emri uygulamak zorunda kalmıştır.

Büyük Taarruz'un zaferle sonuçlanması, bu planla zafer kazanılacağına pek ihtimal vermeyen Paşa'yı katışıksız bir Mustafa Kemal hayranı yapmıştır.

 

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Yakup_%C5%9Eevki_Suba%C5%9F%C4%B1

 

Site Haritası
Site Yöneticisi


Orhan ÇELEN


TEL: 0 542 427 44 72
     

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam266
Toplam Ziyaret1443769
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi
HABER BAŞLIKLARI