sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER

EISENHOWER'İN GÖRÜŞLERİ

EISENHOWER'İN GÖRÜŞLERİ
Değerli Ziyaretçiler, arşivimde yer alan ancak kaynağını bilemediğim bir kısa yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu yazı, Amerika Birleşik Devletlerinin 34 . başkanı  olan Eısenhower (Dwight David) tarafından kaleme alınmış. Bu yazıda özetle, savaş esnasında komutanın karşılaştığı gerilim ve sorumluluklarının ağırlığı karşısında maruz kaldığı stresle uğraşırken, bunu astlarına hissettirmeyip, komutada güven, sevk ve iyimserlik oluşturmayı ve bunu hissttirmeyi tavsiye etmektedir. Esasen bunların, yaşamın her safhasına uygulanabilir olduğunu da vurgulamaktadır. 


Yazıyı Türkçe ve İngilizce olarak görmek için tıklayınız.


*******************************************

Eısenhower (Dwight David) kimdir?

Amerika Birleşik Devletlerinin 34 . başkanı . 1890 yılının 14 Ekiminde Teksas 'ın Denisan şehrinde doğdu . David ve annesi İda Elizabeth Stover Eisenhower 'in yedi oğlundan üçüncüsüydü . Küçük yaştayken yerleştikleri Abilene 'nin küçük bir şehir oluşu , gelirlerinin azlığı , ana ve babasının dindarlığı , Eisenhower 'in kişiliğini büyük çapta etkilemiştir . Bütün âile birlikte çalışır , sebze ve meyvelerini bile kendileri yetiştirirdi . Bu şartlar içinde okula başlayan Dwight dersleri yanında sporu da birlikte yürüttü , okuldan sonra bir yıl çalıştı . 1911 yılında ABD 'nin subay yetiştiren okulu West Point Askerî Akademisinin imtihanlarını kazandı . Akademiden sonra 1915 'te Fort Sam Houston 'a atandı . 

Birinci Dünyâ Savaşı , Eisenhower için askerî kâbiliyetini ispatladığı bir dönem oldu . Daha o yıllar , zırhlı birliklerin geleceğin harplerinde önemli roller oynayacağı düşüncesini savunuyordu . Ford Leavanworth 'daki tank okuluna gönderildi . Oradan da 1918 'de Geftysburg 'daki tank eğitim merkezi kumandanlığına atandı . Tam Avrupa 'da görev alacağı zaman , harp sona erdi . 

İki dünyâ savaşı arası , hareketli Eisenhower için oldukça durgun ve tereddütlü yıllar oldu . Ordudan ayrılma teşebbüslerinden , Komutanı General Fox Conner tarafından caydırıldı . Generalin etkisiyle Yüksek Komuta Okuluna girdi . Okulu birincilikle bitirerek dikkat çekti . Fransa 'daki Amerikan Savaş Alanları adlı eseriyle geniş bir ün sağladı . 1930 'daki iktisâdî krizde başkentte savaş bakanlığında sanâyileşme plânları üzerinde çalışıyordu . 1933 'te İkinci Dünyâ Savaşının ünlü kumandanlarından General Mac Arthur 'un Kurmay subaylığına atandı . 

Polonya 'nın işgâli olayı , Eisenhower 'in kafasındaki , Amerika 'nın er geç bu savaşa gireceği fikrini iyice perçinleştirdi . 

Üçüncü Ordu 'nun Louisiana 'da yaptığı bu manevranın kurmay subayı olarak gazetecilerin dikkatini çekti . Hakkında yazılanlar , onun Genel Kurmay Başkanı George Marshall tarafından tuğgeneralliğe terfi ettirilmesinde etkili oldu . 

Pearl Harbour baskınından sonra tekrar Washington 'a çağrıldı . Savaşın genel plânlamasında çalıştı . Londra 'ya giderek , İngiliz ve Fransız komutanlarıyla görüştü . Dönüşte , Avrupa 'ya ortak bir komuta altında yapılacak çıkarmanın başarılı olacağını söyledi . Bunun üzerine 1942 'de Avrupa Müttefik Kuvvetleri Başkomutanlığına atandı . 

Avrupa 'daki savaşın kazanılmasında , Kuzey Afrika ve İtalya harekâtlarının başarısında önemli roller oynadı . En büyük başarısı 6 Haziran 1944 Normandiya çıkarmasıdır . 

Savaş bittiğinde Eisenhower beş yıldızlı general üniformasıyla ülkesine döndü . Böylece batı dünyasında ve memleketinde ünlü kişilerden oldu . 

Savaştan sonra hızlanan ABD 'deki siyâsî yarışa katıldı . NATO Kuvvetleri Başkomutanı bulunduğu sırada görevinden istifâ etti . Cumhûriyetçi Partiden başkanlığa adaylığını koydu ve 1952 'de başkan seçildi . 

İki dönem başkanlık yapan Eisenhower , görevini 1960 yılında John F . Kennedy 'e devretti . Çiftliğine çekildi , 79 yaşında 1969 yılında ölünceye kadar orada kaldı .

 Kaynak: http://www.ansiklopedim.com/detay/2642/Eisenhower----Dwight-David.html 
Site Haritası
Site Yöneticisi


Orhan ÇELEN


TEL: 0 542 427 44 72
     

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam277
Toplam Ziyaret1443780
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi
HABER BAŞLIKLARI