sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER

hava operasyonu sırasında hayatını kaybeden 34 sivil

AİHM; 6 Mart 1994’te T.S.K.nin bombardımanı sonucu 38 kişinin hayatını kaybettiği olayda, Türkiye’nin tazminat ödemesine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 26 Mart 1994’te Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bombardımanı sonucu 38 kişinin hayatını kaybettiği olayda geçen ay Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum etti. AİHM, verdiği tazminat cezasının yanı sıra Türkiye'den, uçuş izinleri temelinde bombalamayla bağlantılı sorumluların bulunup cezalandırılmasını istedi.



Türkiye’nin 2 milyon 310 bin 700 Euro ödemesine karar verilen davanın 60 sayfalık gerekçeli karar metni Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından Türkçe’ye çevrildi.  
 
AİHM’in karar metni için TIKLAYINIZ

AİHM, Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerine 26 Mart 1994'te düzenlenen hava operasyonu sırasında hayatını kaybeden 34 sivilin yakınları tarafından açılan davanın karar metninde pek çok ihlale yer verdi.

AİHM’e göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkını garanti altına alan 2. maddesi ihlal edildi.
 
Bu maddenin ihlal edildiği kanaatine, hava operasyonu için emir verilmesi ve operasyon sonrasında tatmin edici soruşturma yürütülmemesi nedeniyle varıldı.
 
Operasyonla ilgili olarak Türkiye'nin izlediği yaklaşım da AİHM tarafından olumsuz şekilde not edildi. Gerek pilotların, gerekse hava saldırısı emri veren üstlerinin, operasyonu insan yaşamını dikkate almadan düzenlemeleri ve uçuş kayıtlarının gizlenmesi mahkemenin vurguladığı unsurlar arasında yer aldı.
 
Operasyon sonrası yaşananlar da AİHM tarafından insan hakları ihlali olarak değerlendirildi.
 
AİHM, operasyonda hayatlarını kaybeden sivillerin yakınlarına yaşatılan sıkıntı ve kaygıları da kötü muamele kapsamında yorumlayarak Türkiye'nin AİHS'nin işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.
 
AİHM'nin ihlal tespit ettiği bir başka maddeyi de AİHS'nin davanın incelenmesiyle ilgili 38. madde oluşturdu. Bu maddenin ihlaline, davanın Türkiye adına tarafı AKP hükümeti tarafından uçuş kayıtlarının gizlenmesi kanaati neden oldu. Mahkeme, bu kayıtların gizlenmesini, "AİHM önündeki bir davayla ilgili soruşturma sırasında mahkemeye her türlü kolaylığın sağlanması yükümlülüğüyle" bağdaşmadığına kanaat getirdi.
 
AİHM, verdiği tazminat cezasının yanı sıra Türkiye'den, uçuş izinleri temelinde bombalamayla bağlantılı sorumluların bulunup cezalandırılmasını istedi.


Alıntı: http://www.hukukihaber.net/kararlar/aihm-kararinin-turkce-metni-yayimlandi-h39068.html

Site Haritası
Site Yöneticisi


Orhan ÇELEN


TEL: 0 542 427 44 72
     

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam393
Toplam Ziyaret1435578
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi
HABER BAŞLIKLARI